SRB ENG

Na programu 32. Filmskog festivala u Trstu i „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića

11. januar 2021. | Autor: Zoran Janković
Uz filmove Emira Kusturice, Srdana Golubovića, Borisa Miljkovića, Jelene Maksimovića, Šarunasa Bartasa, Kristija Pujua, u program predstojećeg, 32. Filmskog festivala u Trstu uvršteno je i debitantsko dugometražno igrano ostvarenje reditelja Marka Đorđevića –  zapaženi film  „Moj jutarnji smeh“, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, a već višestruko nagrađivan na nizu festivala.

Moj jutarnji smeh

To je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Filip Đurić i Jasna Đuričić u filmu Moj jutarnji smeh

Moj jutarnji smeh je nastao po scenariju Marka Đorđevića, koji je film režirao i montirao. Od saradnika treba izdvojiti: producenta Miloša Pušića, direktora fotografije Stefana Milosavljevića, kostimografkinju Lilu Vuković i scenografkinju Mariju Kojić; kao i dizajnera zvuka Stevana Miloševića, montažere zvuka Borisa Zaborskog i Prvoslava Živanovića, miksera zvuka Kostasa Fylaktidisa i koloristkinju Eszter Nagy. Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac, kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. U Mom jutarnjem smehu glume i Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

Debitantski film Marka Đorđevića je izazvao istinsku senzaciju i niz specijalnih i dupke punih projekcija nakon srpske premijere na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine, a ovo srpsko ostvarenje je učestvovalo i u zvaničnom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, gde je Moj jutarnji smeh imao internacionalnu premijeru.  Film je u Srbiji nagrađen na tri festivala tokom zime za nama: na Festivalu autorskog filma u Beogradu, Pančevo Film Festivala i Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu u Kragujevcu. Prikazan je i na međunarodnom filmskom festivalu u Visbadenu. Nagrađen je i na festivalima u Motovunu, Kijevu i Ljubljani.