SRB ENG

Najava: „Vetar“ (2016) Tamare Drakulić

1. дец 2016 | Autor: Đorđe Bajić

Dugometražni igrani film Vetar,  rediteljke Tamare Drakulić, premijerno je prikazan 22. novembra na 34. Filmskom festivalu u Torinu (međunarodna takmičarska selekcija Torino 34), dok će svoju beogradsku premijeru imati sutra, 2. decembra, na 22. Festivalu autorskog filma (takmičarska selekcija Hrabri Balkan).

vetar-poster-final

Priča Vetra prati trenutak prelaska devojčice, koja odrasta bez majke, u devojku tokom jednog letnjeg raspusta.  Istražujući odnos platonske i fizički ostvarene ljubavi i intimni sadržaj koji se kroz njih razmenjuje, diskretno se kao tema provlači i sukob na relaciji ćerka-otac. Šareni kajtovi nošeni vetrom, bespregledna peščana prostranstva, skriveni kutci Ulcinjske solane, čarobna flora i fauna delte Bojane, čine osnovu specifične poetike ovog filma. Sinopsis otrkiva sledeće: Šesnaestogodišnja Mina dolazi na Adu Bojanu sa ocem kajtsurferom. U svojoj adolescentskoj  potrebi za pobunom protiv roditelja, ona ne voli ništa u vezi sa avanturom i sportom. Međutim, tog leta Mina se zaljubljuje u Sašu, koji je takođe kajtsurfer, a koji je dosta stariji od nje, i koji ima devojku. U dosadnim letnjim danima oni razvijaju platonski odnos unutar kog bliskost ne zahteva obavezu i racionalnu potvrdu.

vetar-11

Tamara Pjević (Sonja), Tamara Stajić (Mina) i Darko Kastratović (Saša).

Ovaj sedamdesetominutni film o odrastanu je snimljen po scenariju Ane Rodić zasnovanom na njenoj priči Zmajevi objavljenoj u zbirci Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama (2014), a u produkciji kuće Monkey Production, ispred koje stoji producentkinja Jelena Angelovski. Režiju filma, kao što sam ranije već naglasio, potpisuje Tamara Drakulić kojoj je ovo treći dugometražni film. Svoje prvo igrano ostvarenje, niskobudžetni road-movie Ljuljaška, rediteljka je snimila je 2012. godine. Drugi film, dokumantarni Okean (2014), premijerno je prikazan na 32. Torinskom filmskom festivalu (tada je bio u selekciji Waves). Dve godine kasnije, svoju svetsku premijeru u Torinu imao je i aktuelni Vetar (takmičarska selekcija Torino 34).

Ekipu Vetra čine: direktor fotografije Igor Đorđević, montažerka Jelena Maksimović, kompozitorka Maja Ćurčić, dizajner zvuka Jakov Munižaba i Dragana Dobrić, pomoćnica režije i kostimografkinja. Za dizajn špice bio je zadužen Edin Omanović. Glumačku ekipu predvodi četvorka kojoj je Vetar prvi glumački zadatak ispred kamere. Glavnu ulogu, Minu, tumači Tamara Stajić, dok njenog oca Andraja tumači Erol Bilibani, fotograf i direktor prizrenskog DokuFesta. Uloga Saše je poverena Darku Kastratoviću, jednom od naših najboljih snoubordera i kajtsurfera, dok lik Sašine devojke Sonje tumači Tamara Pjević, perspektivna balerina u Bitef dens kompaniji.

Rediteljka Tamara Drakulić.

Rediteljka Tamara Drakulić.

Najveći deo sredstava za realizaciju filma obezbeđen je radom autorske ekipe i sredstvima prikupljenim u okviru Indigogo kampanje, kao i uz pomoć već ustanovljenih održitelja beogradskog andergaunda i celokupne nezavisne scene (klub Drugstore, Zla Shtek, brod 20/44,  Bivši bar, kao i Kiteloop, Underhill Fest) i pojedinaca koji na različite načine učestvuju u ovom delu beogradskog života.

vetar

VETAR na FAF-u (takmičarska selekcija Hrabri Balkan)
Dom omladine Beograda / 2. decembar u 10:00;
Dvorana Kulturnog centra (DKC) /  2. decembar u 19:00.

 Đorđe Bajić