SRB ENG

Najiščekivanija regionalna TV ostvarenja u programu PRETPREMIJERE SERIJE

29. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
U sklopu ovogodišnjeg programa PRETPREMIJERE SERIJE 26. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljene tri serije koje gledaoci širom regiona, sva je prilika. željno iščekuju, a koje će se tek u sezoni jesen/zima naći na programima regionalnih TV kuća. Svaku od njih, kažu, odlikuje zanimljiva priča, sjajna glumačka postavka i visok produkcijski nivo.

U programu PRETPREMIJERE SERIJE publika će imati priliku da ekskluzivno na filmskom platnu pogleda prve dve epizode prvih sezona, te da se susretne sa ekipama serija: Kosti, Mama i tata se igraju rata i Močvara. Dramske serije u ovom programu međusobno se nadmeću za Nagradu publike, čiji je sponzor BH Telecom.

Rađena prema tekstu Nikole Pejakovića, scenariste serije Vratiće se rode, i u režiji Saše Hajdukovića, dolazi  lokalna produkcija, serija Kosti. Deo trilogije, serija prati dvojicu otuđenika koji, pogođeni ratnim traumama, ne mogu da se uklope u razoreno i korumpirano društvo. Festivalska publika će imati priliku da pogleda i epizode serije Mama i tata se igraju rata, u produkciji RTS-a i Filmkombajna. Režiju potpisuju Gordan Kičić i Vladimir Tagić, jedan od autora popularne serije Jutro će promeniti sve. U programu se također nalazi i serija Močvara reditelja Olega Novkovića, sa regionalnom glumačkom postavkom, s Goranom Bogdanom, Stefanom Trifunovićem i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama.

 Kosti S1E1-2

Bosna i Herzegovina, 2020, Colour, 89 min, srpski

Režija: Saša Hajduković

Scenario: Nikola Pejaković

Produkcija: RTS, Bosonoga

Uloge: Jovo Maksić, Ljubiša Savanović, Dragan Mićanović, Nikola Pejaković, Boris Isaković, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Lea Sekulić, Nikolina Friganović, Aleksandar Stojković

Banja Luka, 2019. Dok Kosta Govoruša, izbeglica iz Krajine, pokušava sa sestrom Kristinom nekako preživjeti baveći se krečenjem, Kosta Gajić mirno gradi političku karijeru u lepom društvu svoje žene Zorice, inače, direktorke marketinške agencije. Jedan razgovor za posao na koji dolazi Kristina, jedna marketinška ponuda Zorice Gajić i jedan čin nasilja u osiguravajućoj kući Astorija kod poznatog privatnika Mirka Kovača, nepovratno će spojiti sudbinu ta dva junaka.

 

Močvara  S1E1-2

Srbija, 2020, Colour, 97 min.

Režija: Oleg Novković

Scenario: Milena Marković

Produkcija: Firefly Productions

Uloge: Goran Bogdan, Stefan Trifunović, Jana Bjelica, Boris Isaković, Dejan Dedić, Nada Šargin, Marta Bjelica, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Miona Marković, Svetlana Bojković, Vuk Kostić

Serija prati inspektora Nikolu, bivšeg huligana, koji mora da se suoči sa svojom mračnom prošlošću i svim njenim tajnama kako bi otkrio manijakalnog ubicu. Što mu je bliži u istrazi, to je sigurniji da njega i ubicu nešto suštinski povezuje.

 

Mama i tata se igraju rata S1E1-2

Srbija, 2019, Colour, 100 min.

Režija: Gordan Kičić, Vladimir Tagić

Scenario: Gordan Kičić, Katarina Mitrović, Marko Manojlović, Vladimir Simić, Vladimir Tagić

Produkcija: RTS, Filmkombajn

Uloge: Gordan Kičić, Nina Janković Dičić, Lena Lazović, Nebojša Ilić, Milica Mihajlović, Jovana Gavrilović, Branimir Brstina, Katarina Gojković, Svetozar Cvetković, Vojin Ćetković

Ova serija je putovanje – priča o odrastanju, razumevanju i nerazumevanju života. Veljko uči šta znači biti glumac, šta znači biti otac i partner, ali njegova najvažnija potraga je potraga za vlastitom srećom.

Program PRETPREMIJERE SERIJE isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspešnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa PRETPREMIJERE SERIJE – u kom se prikazuje finalni proizvod. Sarajevo Film Festival ulaže u ovaj segment, ali i sledi sve prisutniji trend produkcije i gledanosti regionalnih televizijskih dramskih serija.