SRB ENG

Njujoroška premijera filma „You go to my head“ sa Svetozarom Cvetkovićem u glavnoj ulozi

14. februar 2020. | Autor: Zoran Janković
Upravo za danas, 14. februar, je zakazana njujorška premijera višestrukog nagrađivanog filma belgijskog reditelja i producenta Dimitrija d Klerka „You go to my head“, u kome glavnu mušku ulogu tumači srpski glumac Svetozar Cvetković.

Španski filmski portal Davizine doneo je pohvalnu kritiku ovog ostvarenja, u kojoj je između ostalog, istaknuto i da „glumačka kreacija Svetozara Cvetkovića predstavlja otkriće, pošto on svojim izgledom i gestovima zaziva vreme glumaca zlatne ere Holivuda, dok Delfen Bafor donosi odu modernosti“. Osim toga, pohvalu je iskazao i čuveni The Hollywood Reporter, gde se u takođe pozitvnoj kritici potcrtava da „predivna vizuelna rešenja i izvanredna glumačka dostignuća pojačavaju ovu sporogoreću dramu“.

Za ulogu u ovom filmskom ostvarenju Svetozar Cvetković je dobio prestižnu Nagradu kritike za najboljeg glumca (The Houston Film Critics Society Best Actor Award) na 50. filmskom festivalu u Hjustonu 2017. godine,  dok je reditelj, čiji je film proizvod nezavisne belgijsko-francuko-nemačke koprodukcije, poneo titulu  za najbolji film i režiju.

 

Glumačku postavu, pored Cvetkovića, čine poznata belgijska glumica i model Delfine Bafort koja je dobila Best Actress Award na Twister Alley Film Festival (Oklahoma, USA) I Jury Award for Best Actress na West Coast Film Festival (California, USA), kao i belgijski glumac Arend Pinoy.

Radnja filma odvija se u pustom delu Sahare, gde usred misteriozne automobilske nesreće mlada žema ostaje izgubljena i sama. Džejk, arhitekta je odvodi najbližem lekaru i saznaje da ona pati od post-traumatske amnezije. Očaran njenom lepotom, Džejk se predstavlja kao njen muž, daje joj ime Kiti i počinje da stvara život za kojim je uvek žudeo. Kako je vreme prolazilo, Kiti se polako zaljubljuje u arhitektu, ali kada prošlost ispliva na površinu, Džejk je sve više u strahu da će izgubiti ljubav svog života.

 

You go to my head je nagrađen čak 30 puta, a poslednja u nizu je i nagrada „Best Narrative Future“ na prestižnom Festivalu kratkog filma AAFFET u Jorku, Velika Britanija.

Zoran Janković