SRB ENG

Otvoreno pismo Katedre za filmsku i televizijsku režiju beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti

07. oktobar 2016.
Primetno negodovanje esnafa i šire kulturne javnosti izazvala je nedavna odluka Izbornog veća Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu po kojoj Ivan Medenica nije izabran u zvanje redovnog profesora. S tim u vezi,  u celosti prenosimo otvoreno pismo Katedre za filmsku i televizijsku režiju beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

OTVORENO PISMO KATEDRE ZA FILMSKU I TELEVIZIJSKU REŽIJU

Nastavno-naučnom veću Fakulteta dramskih umetnosti
Nastavnicima i saradnicima Fakulteta
Studentskom parlamentu Fakulteta dramskih umetnosti

Katedra za FTV režiju izražava svoje ogromno razočarenje rezultatima glasanja na Izbornom veću Fakulteta dramskih umetnosti prilikom koga naš kolega Ivan Medenica nije izabran u zvanje redovnog profesora.Smatramo ishod ovog glasanja skandaloznim i izuzetno štetnim za ugled našeg fakulteta u javnosti i ugled svih nas koji na njemu predajemo. Sve predočene reference koje profesor Medenica trenutno ima, prevazilaze kriterijume za aktuelni izbor u zvanje redovnog profesora. Sasvim je jasno da se radi o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, umetničkom direktoru BITEF-a i već sada jednom od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci. Ali još važnije od svega toga.

Ivan Medenica je izvrstan profesor, omiljen među studentima koji su ga više puta u svojim anketama birali za najboljeg profesora. Svi smo bili jako ponosni kada je nedavno od strane studenata izabran među tri najbolja profesora u Srbiji. Svim nastavnicima na našoj Katedri služi na čast što su deo generacije profesora na FDU na kojoj je profesor Ivan Medenica.

Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja? Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata komisije za izbor u zvanje u redovnog profesora? Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora? Kako je moguće iz obesti na listiću zaokružiti PROTIV i upriličiti poniženje ovakvom kolegi? Šta bi mu rekli da su ga gledali u oči i da je glasanje bilo javno? Kakve bi argumente imali?

Osećamo se loše u sredini u kojoj je ovako nešto moguće. Uvek smo sa zadovoljstvom isticali da predajemo na fakultetu koji je odolevao konstantnom urušavanju akademskih kriterijuma koji su postali stvarnost na univerzitetima u Srbiji. Bili smo ponosni što Fakultet dramskih umetnosti u svim mračnim godinama koje su iza nas nije nikada snizio svoje kriterijume, što je odoleo svim političkim pritiscima, zadržao svoju autonomiju i profesore koje su svoj autoritet gradili umetničkim i pedagoškim dignitetom a ne falsifikovanim diplomama i političkim spletkama.

Ishod ovakvog glasanja pokazuje da se osnovne moralne vrednosti počinju urušavati i na FDU i da budućnost može izgledati sasvim drugačije. Posebno smo zabrinuti što ovaj skandalozan događaj i šteta koja je napravljena, dolaze uoči izbora za novo rukovodstvo Fakulteta. Ako i prestojeći izbori za dekana, slično ovom glasanju, prođu u isterivanju ličnih sujeta i ako se nastavnici ne budu vodili samo činjenicama i dobrobitom ove institucije, postaće izuzetno depresivno biti predavač na FDU. Doći če vreme u kome će mediokriteti i neostvarene ličnosti određivati sudbine najboljih među nama.

To se Ivanu Medenici već dogodilo i sada je manje bitan pravni lek koji treba upotrebiti kako bi se ovaj izuzetni nastavnik zadržao na Fakultetu. Bitnije je kako ćemo moći da pogledamo u oči svojim studentima koji su Ivana Medenicu izabrali za najboljeg profesora, a nama, eto, sa svim svojim postignućima nije bio dovoljno dobar.

Pozivamo redovne profesore FDU da svojim potpisom ispod ovog pisma daju podršku izboru Ivana Medenice u zvanje redovnog profesora, ali i sve ostale kolege, rukovodstvo fakulteta i studente da izraze svoj protest protiv neshvatljive i štetne odluke i pokažu da se najbolji ne mogu gurnuti u senku.. Ako sada svi zajedno budemo ćutali i ovaj skandal gurnuli pod tepih, on će nam se uskoro ponoviti. Samo tada žrtva gluposti neće biti jedan izuzetan profesor, nego svi mi, profesori i studenti FDU.

Janko Baljak, red. profesor, šef Katedre za filmsku i TV režiju
Darko Bajić, red profesor
Miloš Pavlović, red. profesor
Dragan Veselinović, red. profesor
Predrag Velinović, red. profesor
Andrija Đukić, red.profesor u penziji
Ivan Stefanović, vanredni profesor
Srdan Golubović, vanredni profesor
Oleg Novković, vanredni profesor
Narcisa Darijević Marković, vanredni profesor
Andrijana Stojković, docent
Stefan Arsenijević, docent
Nikola Ležaić, asistent
Maja Miloš Samolov, asistent
Stefan Ivančić, asistent
Goran Marković, profesor emeritus