SRB ENG

Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ Borisa Miljkovića 5. decembra u onlajn bioskopu MOJ OFF

18. novembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Nakon skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu nakon četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba Čistač sa krajnjim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja i scenariste Borisa Miljkovića, čija je domaća premijera zakazana za subotu, 5. decembra, u onlajn bioskopu MOJ OFF, na adresi mojoff.net.

Svetska premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ održana je na ovogodišnjem festivalu u Sarajevu, a potom su usledili istaknuti Međunarodni filmski festivali – od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valencia u Španiji, do Sao Paulo Mostre u Brazilu i festivala u Varšavi, u Poljskoj.

Njen život i rad često su bili istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka Beogradu, Marina sa sobom osim čitavog svog rada donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i gorčinom.

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe Čistač reditelj i scenrista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

„Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikh umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci,“ istakao je reditelj filma.

Intimna priča o ukupnom životu umetnice Povratak kući – Marina Abramović i njena deca opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa  LLC Abramovic. Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer je Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović.

Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Radio televizije Srbije, uz sponzorsko učešeće Raiffeisen banke i Mercator Idea.