SRB ENG

„Priče iz duše“ u Kulturnom centru Rex

31. maj 2016. | Autor: Zoran Janković
U sredu, 01. juna, od 19 časova, u prostorijama Kulturnog centra Rex, održaće se prezentacija  Priča iz duše, filma Vere Erac i Jelene Jovčić. Film prati proces rada na predstavi Priče iz duše čiji su akteri korisnici psihijatrijskih usluga i za mnoge od njih je ovo prvo pozorišno iskustvo.

Priče iz duše je forum teatar predstava koja je nastala na osnovu iskustava učesnika/ca, članova/ica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga Duša. Rad na predstavi sa jedne strane transformiše stvarnost samih učesnika, ali svojim interaktivnim pristupom predstava na kraju transformiše i samu publiku. Ovi akteri hrabro iznose svoje priče/iskustva „od kada imaju dijagnozu“ i dele ih sa publikom. U tom procesu nastaje jedinstveno iskustvo kojim se predrasude i strah transformišu u empatiju i razumevanje.

Film Priče iz duše prati jednu etapu u radu na ovoj predstavi i njeno izvođenje tokom 2015. godine. Kamera ostaje više kao jedno svedočanstvo o neverovatnoj energiji i želji koja se kreirala oko rada na ovoj predstavi, ali i o momentu u kojem akteri pronalaze nov put kroz život. Mnogi od učesnika kroz ovaj proces nisu pronašli samo način da objasne društvu diskriminaciju koju osećaju zbog toga što su korisnici psihijatrijskih usluga, već su mnogi od njih pronašli svoje ispunjenje na sceni, kroz umetnički iskaz i time pokazuju i jednu univerzalnu poruku za sve nas da život možemo da menjamo i transformišemo bez obzira na godine i izazove koje nam život donosi. Njihova vera i snaga je ono što inspiriše sve, pa i autore ovog projekta.

Što se autorske ekipe koja stoji iza ovog filma tiče, tu su Vera Erac, autorka koncepta, voditeljka kreativnog koncepta i moderatorka interaktivnog dela predstave, i Jelena Jovčić, autorka i montažerka. Da podsetimo – Jelena Jovčić je i rediteljka dugometražnog dokumentarnog filma Potop, s uspehom prikazanog marta ove godine na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma. Film Priče iz duše je nastao u saradnji Transformatora – Platforme za transformaciju stvarnosti putem umetnosti, Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga Duša i u produkciji Remorkera.