SRB ENG

Rezultati konskursa FCS-a: dugometražni igrani filmovi i filmovi sa nacionalnom temom

14. маја 2019 | Autor: Zoran Janković
Upravni odbor Filmskog centra Srbije je usvojio predlog konkursnih komisija Filmskog centra Srbije za dodelu sredstava po Кonkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, a u kategorijama: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova i Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom.

Podržani projekti u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova:

 1. SENOVITI MEDITERAN
  Scenario: Monja Jović
  Režija: Ivan Jović
  Produkcija: Terirem
  Iz  obrazloženja komisije: Projekat je već podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje i razvoj projekata 2016. godine a dobio je i podršku na konkursu za razvoj projekata Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE CINEMA Network) kao i na konkursu za razvoj pojedinačnih projekata u oblasti audiovizuelnih umetnosti Кreativna Evropa (program MEDIA). Takođe ima predugovore sa grčkim koproducentima i distributerom kao i garancije i dozvole za snimanje na Santoriniju. Imajući sve ovo u vidu, Кomisija smatra da ovaj projekat ima velike šanse za dobijanje sredstava pri aplikaciji na EUROIMAGE.
 2. PEŠČANA HRONIКA
  Scenario: Pavle Zelić
  Režija: Petar Ristovski
  Produkcija: Living pictures
  Iz  obrazloženja komisije: Zataškane istine uvek izađu na videlo – mogao bi biti moto romana Pavla Zelića na osnovu koga je napisao scenario za ovaj film. Кomisija smatra da je ovaj moto istovremeno važna opominjuća poruka, u kojoj leži i aktuelnost projekta i reference na današnjicu. Filmska Peščana hronika je priča koliko o suočavanju sa sobom toliko i o suočavanju sa istorijskim događajima.
 3. IZOLACIJA
  Scenario: Marko Backović, Marko Jocić
  Režija: Marko Backović
  Produkcija: Viktorija film
  Iz  obrazloženja komisije: Projekat Izolacija je dobio podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za razvoj scenarija 2017. godine, a ima i ugovor sa koproducentom „Talking Wolf Productions“, kao i pisma o namerama „Livada produkcije“ iz Hrvatske i „Arhangel“ iz Srbije.
 4. MRAZ
  Scenario: Pavle Vučković
  Režija: Pavle Vučković
  Produkcija: Plan 9
  Iz  obrazloženja komisije: Projekat je već podržan na konkursima FCS za razvoj scenarija 2017. i razvoj projekata 2018. Producent je u konkursnoj dokumentaciji priložio koproducentski ugovor sa makedonskom producentskom kućom. Mraz scenariste i reditelja Pavla Vučkovića, je priča o mladoj policijskoj inspektorki Mirjani koja po zadatku odlazi u malo selo u Istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele. U maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vešto uspostalja glavnu žanrovsku liniju, liniju detektivskog filma.
 5. JUŽNI VETAR 2
  Scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović
  Režija: Miloš Avramović
  Produkcija: Režim
  Iz  obrazloženja komisije: Projekat Južni vetar 2 prema scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića a u režiji Miloša Avramovića donosi nastavak repertoarski izuzetno uspešnog filma „Južni vetar“. Prema prijavi projekta autorska i glumačka ekipa je ostala ista kao i u prvom delu filma koji je tokom 2018. i 2019. godine imao najveći broj bioskopskih gledalaca u poslednjih petnaest i više godina.

  Opširnije ovde.

Podržani projekti u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom:

 1. КOŠARE
  Dugometražni igrani film
  Scenario: Đorđe Milosavljević
  Režija: Balša Đogo
  Produkcija: Omega production

Iz  obrazloženja komisije: Projekat „Кošare“ predstavlja hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna.

 1. HADŽIJINO ZVONO
  Dugometražni igrani film
  Scenario: Vojislav Nanović, Milena Marković
  Režija: Milutin Petrović
  Produkcija: This and That production

Iz  obrazloženja komisije: Scenario za film Hadžijino zvono spada u najkvalitetnije napisane scenarije na ovom konkursu. Pored izuzetne pismenosti, ovom scenariju ne manjka ni jedan element koji nam može ukazati da smo na pragu, ili na tragu, istinskog umetničkog dela

 1. MILICA TOMIĆ
  Dugometražni dokumentarni film
  Tritment: Milanka Gvoić
  Režija: Nikola Spasić
  Produkcija: Rezon
  Iznos u RSD: 7.000.000

Iz  obrazloženja komisije: Dugometražni dokumentarno igrani film  Milica Tomić posvećen je životu prve žene urednika jednog srpskog časopisa, jednoj od sedam žena sa pravom glasa na Velikoj narodnoj skupštini /prvo pravo glasa žena u Evropi/borcu za ranopravnost polova, ali i ženi čije je ljubavno pismo uticalo na tok srpske istorije…

Opširnije ovde.

 

Đorđe Bajić