SRB ENG

Srbija u fokusu programa „Locarno Pro“

12. februar 2019.
Srbija će biti u središtu ovogodišnjeg, devetog izdanja inicijative Locarno Pro –First Look 2019 koji je posvećen filmovima u postprodukciji i koji se ove godine fokusira na Srbiju.

Kao jedna od inicijativa u okviru Locarno Pro programa, First Look je pre svega zamišljen kao platforma za pokretanje budućih filmova. Ovogodišnji fokus je na Srbiji, čija se filmska industrija ističe na međunarodnom planu, delimično zahvaljujući naslovima koji su nedavno predstavljeni na Filmskom festivalu u Lokarnu, kao što je Slatko od ništa Borisa Mitića, prikazan u selekciji, 2017. godine, ili dva kratka filma prikazana u selekciji Pardi di domani: Loop Matije Gluščevića i Nikog nema Jelene Gavrilović. Takođe, 2016. godine je u selekciji Signs of Life predstavljen igrani film Daneta Komljena Svi severni gradovi(2016), a u sekciji Pardi di domanif ilm Tranzicija Milice Tomović. Na kraju, ne treba zaboraviti 2010. godinu i film Beli beli svet Olega Novkovića, prikazan u međunarodnom takmičarskom programu, koji je glumici Jasni Đuričić doneo nagradu Pardoza najbolju glumicu.

Uz blisku saradnju sa Filmskim centrom Srbije, First Look će izdvojiti 5 do 7 filmova u postprodukciji. Producenti odabranih filmskih projekata učestvovaće na Filmskom festivalu u Lokarnu i imaće priliku da ih predstave prisutnim filmskim profesionalcima tokom Locarno Pro programa, od 9. do 11. avgusta. Filmovi u postprodukcji biće prikazani pred publikom sačinjenom od agenata prodaje, selektora festivala i predstavnika institucija koje raspolažu fondovima namenjenim za postprodukciju, u cilju povećanja izgleda za završetak, distribuciju i festivalsku karijeru filma.

Filmski centar Srbije će početkom marta objaviti zvaničan poziv za prijavljivanje koji će biti otvoren do 31. maja 2019. godine, a projekti odabrani od strane tima festivala u Lokarnu biće objavljeni u poslednjoj nedelji jula. Žiri sastavljen od direktora i selektora festivala odlučivaće o nagradama – usluge za  postprodukciju u vrednosti od 65.000 eura koje nudi Cinelab Bukurešt, nagradi Le Film Francais koja se sastoji od reklamnih usluga u vrednosti od 5,500 evra i nagradi koju nudi Kaiju Cinema D/ffusionu vrednosti od 5.000 eura za dizajn međunarodnog key art plakata.

Prethodna izdanja programa First Look bila su posvećena Portugalu (2018), baltičkim državama (2017), Poljskoj (2016), Izraelu (2015), Brazilu (2014), Čileu (2013), Meksiku (2012) i Kolumbiji (2011).

72. filmski festival u Lokarnu će se održati od 7. do 17. avgusta 2019.