SRB ENG

Srpski kandidat za nagradu Oskar biće jedan od ovih pet filmova

10. avgust 2016. | Autor: Đorđe Bajić
Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN), potvrdio je za portal Filmskog centra Srbije da pet prijavljenih filmskih  ostvarenja ispunjava uslove potrebne da bi se našli u izboru za domaćeg kandidata za čuvenu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka. Rok za prijavljivanje je istekao u petak, 05. avgusta 2016. godine, a u predviđenom vremenskom okviru su prijavljeni filmovi: Vlažnost u režiji Nikole Ljuce, Dnevnik mašinovođe u režiji Miloša Radovića, Dobra žena u režiji Mirjane Karanović, Igra u tami u režiji Juga Radivojevića i Isceljenje u režiji Ivana Jovića.

Ako bude selektovan od strane američke Akademije, naš kandidat će se za nagradu boriti u kategoriji Naјbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka je od prošle godine godine pooštrila proceduru prijavljivanja filmova koji ulaze u trku za ovu prestižnu nagradu. Nova pravila sastoje se u tome da se kandidati sada prijavljuju elektronskim putem, a na isti način se sprovodi i glasanje. Kompletan dosije o izabranom filmu mora da bude dostavljen američkoj Akademiji zaključno sa 01. oktobrom 2016. godine, do 17:00 časova. AFUN mora poslati kompletan dosije (shipping list) o izabranom filmu (DHL o trošku producenta) najkasnije 26. septembra, da bi na vreme stigao u Los Anđeles. Ako se desi da izabrani film do 25. septembra u ponoć ne ispuni sve zahtevane uslove, sledi suspenzija. U tom slučaju, domaći kandidat za 2016. godinu biće film koji je zauzeo drugo mesto po broju glasova. U slučaju da je prijava za izabrani film, koji do tog roka ne ispuni uslov prikazivanja, već poslata, biće naknadno povučena, dok će producent filma koji se ogrešio o pravila, snositi svu materijalnu i moralnu odgovornost. Imena članova Stručnog odbora koji će odlučivati o izboru domaćeg kandidata za nagradu Oskar, biće naknadno saopštena.

oskar

Đorđe Bajić