SRB ENG

Svetska premijera filma ,,Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića na Sarajevskom filmskom festivalu

13. avgust 2020. | Autor: Zoran Janković
U okviru 26. Sarajevskog filmskog festivala, koji se održava od 14. do 22 avgusta, biće premijerno prikazan novi film Borisa Miljkovića ,,Povratak kući – Marina Abramović i njena deca”, a krajem godine očekuje se i beogradska premijera filma.

Pod sloganom Sarajevo mon amour od 14. do 22. avgusta održaće se Sarajevski filmski festival, koji će usled epidemiološke situacije u potpunosti biti održan Online. Svetsku premijeru na ovom prestižnom festvalu imaće film reditelja Borisa Miljkovića ,,Povratak kući – Marina Abramović i njena deca”, u okviru Summer Screen programa koji prikazuje izvrsne filmove bazirane na muzici, savremenoj umetnosti i pop-kulturi. Krajem ove godine predviđeno je i premijerno prikazivanje za publiku u Srbiji.

Film reditelja Borisa Miljkovića prati poslednje odredište retrospektivne izložbe Čistač i ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

Intimna priča o ukupnom životu umetnice Povratak kući – Marina Abramović i njena deca opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Čuveni američki magazin Variety posvetio je posebnu pažnju ovom projektu i premijernom prikazivanju na Sarajevo film festivalu, te je juče na svom sajtu objavio intervju sa rediteljem Borisom Miljkovićem i umetnicom Marinom Abramović.

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa  LLC Abramovic. Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer je Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka  Petar Antonović.

Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Radio televizije Srbije, uz sponzorsko učešeće Raiffeisen banke i Mercator Idea.