SRB ENG

Svetska premijera kratkog igranog filma „Kuća je gde je kuća“ na festivalu u Beču

28. maj 2019. | Autor: Zoran Janković
Srpsko-slovenački kratki igrani film „Kuća je gde je kuća“ imće svetsku premijeru na Vienna Short Film Festival-u, u programu međunarodnog kratkog igranog i dokumentarnog filma. Ovaj film je jedini film sa Balkana u ovoj selekciji koju čine 32 odabrana ostvarenja.

Ovaj film rađen je u koprodukciji Karantin filma iz Bajine Bašte (koji je i jedan od organizatora Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti) i Warehouse Collective-a iz Slovenije, uz podršku opština Krško i Bajina Bašta. Sniman je u Sloveniji, u Krškom i Ljubljani.

Reditelj filma je slovenački reditelj Peter Cerovšek, a scenario je pisala Maja Šuša. Direktor fotografije je Darko Herič i dizajner zvuka Luka Furlan. U filmu igraju Maja Šuša, Dado Ćosić, Lana Karaklajić i Nina Violić. Kostim potpisuje Selena Orb, a scenografiju Milica Stanković. Producenti su: ispred Karantin filma –  Jovan Jelisavčić, a ispred Warehouse collective-a – Darej Šomen. Film traje 24 minuta.

Vienna Short Film Festival je festival koji obezbeđuje i moguće kvalifikacije za nagrade Evropske filmske akademije i za Oskara. Ove godine će se održati od 28. maja do 2. juna, naravno, u Beču.

Kako je najavljeno, projekciji će prisustvovati Petar Cerovšek, Jovan Jelisavčić, Maja Šuša, Darko Herič i Dado Ćosić.

Fotografija na plakatu Vladimir Đurić. Dizajn plakata Milica Milosavljević.

Zoran Janković