SRB ENG

Tri nagrade za manjinsku srpsku koprodukciju „Zaposlena“ na festivalu u Varšavi

22. oktobar 2018. | Autor: Zoran Janković
Na upravo završenom 34. po redu Filmskom festivalu u Varšavi manjinska srpska koprodukcija, film „Zaposlena“ (Her Job) scenariste i reditelja Nikosa Labota, osvojila je čak tri nagrade: nagradu za najbolji film, nagradu žirija kritike FIPRESCI i nagradu žirija mladih FIPRESCI. Ovaj grčko-francusko-srpski celovečernji igrani film prvi je dovršeni, prikazivani i nagrađivani projekat nastajao i u sklopu evropske platforme FIRST FILMS FIRST.

Projekat ovog filma je razvijan kroz program First Films First, koji Gete institut organizuje zajedno sa filmskim centrima i festivalima iz četrnaest zemalja regiona, uključujući i Filmski centar SrbijeZaposlena je, treba istaći, podržana na konkursu Filmskog centra Srbije za manjinske koprodukcije.

Iz filma Zaposlena.

Scenario za film su napisali reditelj i Katerina Klitsioti, a film Zaposlena donosi neobičnu porodična drama, pozicioniranu u već poznati milje modernog grčkog društva na ivici egzistencije, ali istovremeno i u potpunosti izmešteni iz svih stereotipa o istočnoevropskoj i južnoevropskoj porodici. Priča prati Panajotu (Mariša Triantafillidu), jedva pismenu domaćicu, suprugu i majku, koja se zbog nemaštine zapošljava kao čistačica u hipermarketu. Zahvaljujući ovom angažmanu i novopronađenoj svrsi, Panajotin svet se nepovratno menja.

Producenti filma su Homemade Films iz GrčkeSister Productions iz Francuske i SENSE Production iz Srbije, a projekat je podržan od strane Grčkog filmskog centragrčke nacionalne televizije ERTfrancuskog nacionalnog centra za film CNC i Filmskog centra Srbije.

Nikos Labot se već godinama bavi filmom, režirao je tri kratka filma (poslednji, Pas, nagrađen je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima), njegov dugometražni dokumentarac Besmrtnici na južnoj tački Evrope(The Immortals at the Southern Point of Europe) premijerno je prikazan 2013. na 15. Atinskom dokumentarnom festivalu  (Thessaloniki Documentary Festival), radio je u Grčkoj i Francuskoj.

Svetsku festivalsku premijeru Zaposlena je imala u okviru  programske celine Discovery ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Zoran Janković