SRB ENG

Videopoezija – video za pesmu „Tepih“ u zvaničnoj selekciji Međunarodnog festivala poetskog videa i filma u Hjustonu

13. januar 2020. | Autor: Zoran Janković
Poetski video „Tepih“ autorki Maje Đorđević i Ane Pantić, nakon uspeha u Atini, ušao je u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala poetskog videa i filma u Hjustonu REEL Poetry International Video/Film Festival koji se održava od 24. do 26. januara.

Video je premijerno prikazan u okviru zvanične selekciju 8. Međunarodnog festivala video poezije u Atini (8th International Video Poetry Festival Athens) u organizaciji Instituta za eksperimentalne umetnosti (The Institute for Experimental Arts) koji se održao u decembru 2019. U zvaničnu selekciju Festivala uvrštena su 22 odabrana rada videopoezije sa svih kontinenata a svaki rad je ujedno i predstavnik države u kojoj je nastao, a video „Tepih“ je jedini iz regiona predstavljen u okviru zvanične selekcije. Na poziv organizatora, pesnikinja Ana Pantić je lično prisustvovala i nastupala u bogatom dvodnevnom programu predstavljajući svoju poeziju kroz više različitih oblika izražavanja (videopoezija, doživljeno čitanje i pesnička performativna improvizacija).

Video za pesmu Tepih u trajanju od 3 minuta, nastao je u saradnji dveju autorki iz Beograda koje neguju slična poetička uverenja i koje su zajednički pokušale da pronaću izraz za emociju koju su prepoznale u pesmi, prateći ujedno i direktno značenje stihova i njihovu višeznačnost, ali i otvarajući prostor poetici video izraza da iznedri sopstvenu neuhvatljivu emociju. Originalna muzika Milana Bogdanovića takođe prati osnovnu emotivnu liniju, naglašavajući je i produbljujući je.

Poetski video (poetry video) je jedinstvena umetnička forma nastala spajanjem poezije sa video izrazom, koja je izuzetno živa i pruža širok prostor za eksperimentisanje. U našem okruženju ova forma nije dovoljno prepoznatljiva, dok je u svetskim okvirima spajanje poezije sa različitim oblicima umetničkog izraza (video umetnost i film, muzika, performans,) aktivno prisutno i u ekspanziji je, što pokazuju brojni festivali širom sveta sa velikm brojem potkategorija forme. Uspeh poetskog videa Tepih na međunarodnim festivalima možda otvora prostor za ovaj bogati resurs umetničkog izražavanja u Srbiji i učini ga vidljivim za širu javnost.