SRB ENG

„Zlatno jaje“ 15. Kustendorfa filmu „Vedro nebo“

11. maj 2022. | Autor: Zoran Janković
Filmski festival „Kustendorf“ završen je uručenjem nagrade „Drvo života“ glumcu Petru Božoviću i proglašenjem pobedničkih kratkih filmova, među kojima je „Zlatno jaje“ pripalo ruskom „Vedrom nebu“ Igora Coja i Andreja Zamoskovnog.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica uručio je „Nagradu za buduće filmove“ „Drvo života“ Božoviću koji je pozdravljen ovacijama u bioskopu „Prokleta avlija“ u Drvengradu.

Žiri, u kojem su bili i radili egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i direktor fotografije Ivan Šijak „Zlatno jaje“ 15. „Kustendorfa“ dao je Vedrom nebu, sa svečanosti odsutnih ruskih autora, ocenivši da je „svaki aspket ovog filma bio savsršen“.

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora „Srebrno jaje“ je pripalo delu Nemački kvalitet/Kolege Janisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, odsutnog sa festivala, uz ocenu da je uspeo da nasmeje govoreći o jednoj teškoj temi.

Poseban pomen žirija zaslužio je španski „Vučicin totem“ odsutne Veronike Ečegi koja je prikazala „moćnu priču zrelim filmskim jezikom“.

Za slogan 15. „Kustendorfa“izabrana je replika „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ iz kratkog filma Šta su to oblaci? kontroverznog italijanskog reditelja Pjera Paola Pazolinija, kome je bio posvećen festival, uz retrospektivu povodom Pazolinijeve stote godišnjice rođenja.

„Kustendorf“ je organizovala produkcijska kuća Rasta internešnel, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grada.

Izvor: Tanjug