Danas, u ponedeljak, 10. aprila 2017. godine, u 20:00,  u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održana premijera filma Katinka u režiji Miroslava Bate Petrovića.

Katinka Savčić je bila supruga Miloša Savčića, jednog od naših najznačajnijih graditelja i privrednika od kraja 19. veka do Drugog svetskog rata. Katinka je Nemica koja se srodila sa srpskim narodom i kao takva odbila saradnju s Nemcima 1941. Zbog toga je, zajedno sa decom i njihovim porodicama, izbačena iz njihove palate u Dobrinjskoj ulici (današnjenjm Andrićevom vencu). Kraj rata su dočekali u svojim vinogradskim vikendicama na Dedinju. Kada su 1944. došli oslobodioci, izbacili su ih i odatle, kao predstavnike poražene buržoazije. Ovo je film o tragičnoj sudbini jedne žene, ali i o Milošu Savčiću i razvoju Srbije tokom prve polovine prošlog veka.

Miroslav Bata Petrović dobija Nagradu za životno delo na Martovskom festivalu (foto: Stanislav Milojković).

Naš istaknuti reditelj, dokumentarista i filmski stvaralac, Miroslav Bata Petrović, na nedavno završenom 64. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, primio je Nagradu za životno delo. Scenario, režija, kamera i montaža Katinke potpisuje Petrović, dok uloge tumače Nataša Popovska, Marko Kovač i Milan Đukić. Film je nastao u produkciji Fiks fokusa iz Beograda i traje 75 minuta.

Ulaz je slobodan!

Đ. B.