Tokom Kanskog festivala ovog maja, u periodu između 19. i 23. maja, okupila se ekskluzivna grupa od dvadeset perspektivnih producenata, odabranih da učestvuju na osamnaestom izdanju EFP platforme za povezivanje, PRODUCERS ON THE MOVE. Svi ovi mladi producenti iz svih krajeva Evrope učestvuju u specifično sastavljenom programu čiji je cilj razmena iskustava, kao i udruživanje snaga zarad transnacionalnih koprodukcija.

Ovaj program obuhvata i ogledni slučaj filma Directions sa bugarskim rediteljem Stefanom Komandarevim i makedonskim producentom Vladimirom Anastasovim. Ova bugarsko-nemačko-makedonska koprodukcija premijeru ima upravo ove godine u program Izvestan pogled Kanskog festival. Upoznavanje sa značajnim trendovima u filmskoj industriji  ovom programu obezbeđuje i sesija na temu virtualne realnosti, nakon koje će uslediti sastanak sa Kajom Mesebergom (ARTE – 360/ Virtual Reality).

Jovana Nikolić: Producers On The Move // ©European Film Promotion/Kurt Krieger

Finansijska podrška platformi PRODUCERS ON THE MOVE stiže od programa Evropske unije – Kreativna Evropa-MEDIA, i pojedinačnih zemalja-članica EFP-a. Među odabranim producentima je i srpska producentkinja, Jovana Nikolić (Prababa Production), sa projektom Crna svadba.

Scena iz filma Crna svadba.

 Zoran Janković