Dugometražni dokumetarni film Slatko od Ništa (In Praise of Nothing) u režiji Borisa Mitića imao je 8. avgusta 2017. svetsku premijeru u Lokarnu, da bi devet dana kasnije bio prikazan i u Sarajevu.

Novi Mitićev film je na 70. izdanju Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu prikazan u okviru novoformiranog takmičarskog programa „Signs of Life“.  U Sarajevu je prikazan u takmičarskom programu „Dokumentarni film“. Film je nastajao osam godina, uz pomoć brojinih snimatelja-saradnika. Slatko od Ništa se sastoji od „dokumentarnih kadrova Ničega“ koje je autor naručio od desetina kolega iz celog sveta. Svi su isprva dobili odrešene ruke da snimaju „dokumentarno Ništa“, da bi kasnije, u sklopu namenske online brainstorming platforme, mogli da upoređuju i međusobno komentarisu kadrove, pritom ne znajući ni ko je šta snimio, niko je autor komentara.

Prvobitna ideja je bila da narator u filmu bude Džek Nikolson, ali je ta uloga na kraju pripala muzičkoj legendi Igiju Popu. Muziku za film su komponovali majstori kabarea Paskal Komelad, sa kojim je Mitić već sarađivao na filmu Doviđenja, kao ste?, i britanski bend The Tiger Lillies. Naslov filma na engleskom je In Praise of Nothing, što bi se prevelo kao Pohvala Ničega, po uzoru na Pohvalu ludosti Erazma Roterdamskog, sa kojom, po rečima autora, njegov film ima sijaset sličnosti.

Film Slatko od Ništa, u originalu nazvan In Praise of Nothing nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête), a dobio je podršku Filmskog Centra Srbije, hrvatskog HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, holandskog IDFA Bertha Funda, Centra za savremenu umetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art. Osim toga projekt je podržan i od strane Creative Europe TV Programming fonda Evropske Unije, nakon uspostavljanja predugovora sa deset evropskih TV kanala, a u Trstu je osvojio i HBO Europe nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Boris Mitić u Sarajevu

Boris Mitić poznat je po filmovima Pretty Dyana (2003) i Doviđenja, kako ste? (2009). Oba filma su prikazana na po preko šezdeset festivala i deset televizija, a osvojila su ukupno osamnaest nagrada.

Slatko od Ništa traje 78 minuta, a nakon Lokarna i Sarajeva film nastavlja svoj festivalski život.

Đorđe Bajić