Kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, festivalu IDFA, koji će se jubilarni 30. put održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu.

Isti je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. U saopštenju za medije piše da „njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daju pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu“. Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj/scenarista/producent filma je Dejan Petrović, a njegovi glavni saradnici su direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović i kompozitor  Vojin Ristivojević. Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar „Filmart“, a koproducent je Cinnamon Films. Naglašavamo da je film Isti snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije (film je podržan na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova).

Dejan Petrović, reditelj filma Isti

Rečenica-dve o reditelju… Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film Restart.

Kvaliteti filma Isti prepoznati su i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je ovaj film uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Koliko je ovo veliki uspeh za domaći film govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović sa filmom Uz Fidela do kraja i Srđan Keča  sa filmom Pismo ocu). Za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca domaćih autora.

Pored filma Isti (selekcija Takmičarski program: kratkometražni film), ove godine će na festivalu IDFA biti prikazana još dva sprska filma: Slatko od Ništa Borisa Mitića (selekcija Majstori) i Druga strana svega Mile Turajlić (selekcije Takmičarski program: dugometražni film i Kamera u fokusu).

Zoran Janković & Đorđe Bajić