U završnu fazu postprodukcije ušao je i dugoočekivani dugometražni dokumentarni film Okupirani bioskop scenaristkinje i rediteljke Senke Domanović. Ovaj, još jedan u dugom nizu novih dokumentartaca čiji je nastanak podržao Filmski centar Srbije, bavi se sveobuhvatnim društvenim fenomenom okupacije prestoničkog bioskopa „Zvezda“.

Okupirani bioskop je film koji prati mlade aktiviste i događaje oko zauzimanja bioskopa „Zvezda“. Različite društvene grupe ujedinile su se sa namerom da skrenu pažnju na kriminalnu privatizaciju beogradskih bioskopa, katastrofalno stanje u društvu i kulturi. Svi su imali istu nameru – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.

Reč je o srpsko-hrvatskoj koprodukciji, a Okupirani bioskop je, osim Filmskog centra Srbije, podržao i HAVC – Hrvatski audioviuzalni centar. Producenti su This and That Films i Nukleus Films, odnosno, Snežana Penev i Siniša Jurić.

Scenaristkinja i rediteljka je Senka Domanović, do ovog trenutka najprepoznatljivija po režiji segmenta Nisam tu u okviru omnibus filma Oktobar. Direktor fotografije je Siniša Dugonjić,  montažerka Mina Nenadović, dok je autor muzike za ovaj film Hrvoje Nikšić.

Okupirani bioskop će trajati 95 minuta i očekuje se da premijerno bude prikazan tokom ove godine.

Zoran Janković