Novo ime Svečane sale Jugoslovenske kinoteke, koja će se ubuduće zvati Sala Makavejev, u čast velikog srpskog i evropskog reditelja Dušana Makavejeva, zvanično je proglašeno 23. februara.

Natpis na ulazu u dvoranu otkrio je mladi reditelj Ognjen Glavonić, u prisustvu Makavejevljeve supruge i saradnice Bojane Makavejev, kao i kolega i prijatelja slavnog autora.

Direktor Кinoteke Jugoslav Pantelić izrazio je zadovoljstvo što je novo ime proglašeno na dan kada u Кinoteci počinju projekcije 47. Festa, a prvi film na programu je upravo jedno od izuzetnih dela Makavejeva „Nevinost bez zaštite”.

„Ova predivna dvorana dobija ime kakvo zaslužuje. Nama je to velika čast. Siguran sam da će biti i svima koji će Salu Makavejev puniti iz dana u dan i gledati fantastične filmove iz istorije kinematografije, ali i novu produkciju, ono što spada u dobar film, a za koji nema dovoljno prostora među hitovima u bioskopskoj mreži”, rekao je Pantelić.

Dušan Makavejev nas je, nažalost, napustio. Njagovo delo nije, niti će. Zahvalan sam članovima Upravnog odbora Кinoteke, na čelu sa producentkinjom Jelenom Mitrović, koji su prihvatili moj predlog da ova sala ponese jednostavno, a tako značajno ime – Makavejev”, kazao je Pantelić i pozvao Glavonoća da otkrije natpis kao autor koji predstavlja budućnost srpskog i evropskog filma.

„Nisam imao mnogo prilike da malo bolje upoznam Makavejeva kao čoveka. Ali sam ga upoznao kroz filmove. To je ono što će ostati”, rekao je on.

Opširnije u izvornoj vesti na sajtu Jugoslovenske kinoteke: http://www.kinoteka.org.rs/glavna-dvorana-kinoteke-dobila-ime-sala-makavejev/