Sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite u prostorijama Filmskog centra Srbije, Кoče Popovića 9, u petak 1. marta 2019. godine, u podne,  na razgovoru i druženju sa Florijanom Кrautkremerom i Serjošom Vimerom, filmskim teoretičarima iz Nemačke koji su urednici i autori knjige „Nemrtvi – Teorije filma o zombijima“, a koju je nedavno objavio Filmski centar Srbije.

Кnjiga koju su uredili nemački autori, Mihael First, Floprijan Кrautkremer i Serjoša Vimer fascinantan je doprinos žanrovskoj teoriji filma. Ono što je u ovoj knjizi potpuno originalno je da se priroda, ustrojstvo, struktura, estetika ali i ideologija zombi filmova  sagledavaju iz toliko mnogo različitih uglova, a da su pri tom svi ovi uglovi  dragocen doprinos razumevanju i pravilnom gledanju i tumačenju filmova.

Poklonici zombi filmova verovatno nikada nisu na jednom mestu imali prilike da se suoče sa toliko različitih analitičkihg persperktiva: od zombi retorike kolonijalnog filma ranog razdoblja, do zombija kao misaone slike u političkoj filmskoj teoriji,  i od rodnih aspekata zombi filmova do rasne i seksualne problematike klasičnog zombi nasleđa, petnaestak autora nemačkog govornog područja  bitno ispravlja nepravdu nanetu olakom diskvalifikovanju zombi filmova. Njihove analize su  lucidne, eruditske, originalne ali pre svega govore o izuzetnom uvidu u sve faze istorije filma u kojima je , ispostavilo se, zombi trend oduvek figurirao kao stabilno žanrovsko uporište.