Tokom proteklog leta, reditelj/scenarista Miroslav Momčilović snimio je svoj novi film. U pitanju je „Vikend sa ćaletom“, drama sa elementima komedije, u kojoj glavnu ulogu tumači Nenad Jezdić, i čija se premijera očekuje sledeće godine.

Film „Vikend sa ćaletom“ dobio je podršku Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg igranog filma sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film), uz obrazloženje da se radi o „toploj, emotivnoj priči o susretu dva potpuno različita sveta“.

Sa snimanja filma Vikend sa ćaletom: Vidaković, Vraneš i Jezdić

Scenario i režiju filma potpisuje Miroslav Momčilović, poznat po filmovima „Sedam i po“, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Smrdljiva bajka“… Producent je Igor Turčinović, a film je nastao u produkciji Brigade, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i kompanijom United Media. Njavažnije uloge tumače Nenad Jezdić, Vasa Vraneš i Branko Vidaković.

Sinopsis otrkiva sledeće: Nakon saznanja da je teško bolestan i da mu je od života ostalo još nekoliko nedelja, Kašika (glumi ga Nenad Jezdić) žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom,  jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka (Vasa Vraneš). Kašika je sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi. Njegova bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. Obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog „malih komplikacija“ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno. Ognjen, odrastao u savremenom vaj-faj okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svet svog oca koji pokušava nemoguće – da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje poseduje, istovremeno pokušavajući da kao „pravi beogradski šmeker“ od malog sakrije svoju bolest…

Direktor fotografije filma „Vikend sa ćaletom“ je Dalibor Tonković, scenograf je Boris Deheljan, a kostimografkinja je Jelena Petrović. Sniman je u periodu od 29. juna do 15. avgusta na lokacijama: Novi Beograd, Beograd, Zemun, Bežanija, Surlin, Jakovo, Kosmaj i Sopot.  Montažer je Petar Jakonić, a film se trenutno nalazi u fazi postprodukcije. Premijera „Vikenda sa ćaletom“ se očekuje tokom 2020. godine.

Đorđe Bajić