SRB ENG

Svečano predstavljena Sala srpskog filma u Kombank dvorani

13. februar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
U Kombank Dvorani danas  je svečano predstavljena Sala srpskog filma, koja će kao kulturni  poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, biti namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija. Publiku u startu očekuje bogat filmski program, pa će se tokom prve dve nedelje na repertoaru naći filmovi: „Zaposlena“, „Nebeska tema“„Enderlezi Rising“, „Šavovi“, „Dovlatov“ i „Slučaj Makavejev“.

Jelena Trivan

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane publici se otvara mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život. Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, na konferenciji za medije u Kombank dvorani poručila je da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture. „Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži sprskih bioskopa koji će prikazivati srpski film“, rekla je Trivan i dodala da će Sala služiti  i u procesu pravljenja filma.

Gordan Matić

„Važno nam je da producenti  imaju svoje platno da mogu da rade na radnim verzijama filma. Sale će  u potpunosti biti stavljena na raspolaganje za sve potrebe producenata koji žele da imaju svoje testne projekcije“, rekla je Jelena Trivan i dodala da je obaveza  filmova da budu titlovani, kako bi svaki turista mogao da pogleda srpski film i  savremenu srpsku produkciju. Takođe, Sala će biti dostupne  i članovima komisija i Upravnog odbora, kako bi bili informisani o samom filmu pre počinjanja bioskopskog života fima ili njegovog učešća na festivalima.

Igor Stanković

Gordan Matić, direktor Fimskog centra Srbije, ponosan je na činjenicu da je ovakva mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u  17  gradova u Srbiji, pored Beograda. „U Sali srpskog filma, posetioci će moći da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu“, istakao je Matić.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković najavio je bogat filmski repertoar, na kome će tokom 52 nedelje, svakoga dana biti prikazana po tri filma u  tri večernja termina. „U pitanju su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u poslednjih 12 meseci, ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, dokumentarni filmovi,  kao i  eksperminetalni filmovi“, nagalasio je Stanković, koji je istovremeno izrazio zadovoljstvo početkom realizacije ovog značajnog projekta u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Filmovi „Nebeska tema“, „Zaposlena“, „Enderlezi Rising“ biće na repertoaru Sale srpskog filma od 13. do 19. februara 2020. godine.  Cena svih ulaznica će biti  simbolična – 300 dinara.

Đ. B.