Film „Sutra je još uvek juli“ imaće svoju svetsku premijeru na 48. FEST-u, 6. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda (početak u 22 časa), a u okviru programa „FEST Fokus“. Posle filmova „Undertaking” i „Paluba ispod Terazija”, reditelj i glumac Dejan Vlaisavljević Nikt ponovo se bavi neo-noir avanturama detektiva Džonija Palube.

Nakon misterioznog ubistva igračice Patre Kleo, beogradski privatni detektiv Džoni Paluba je u potrazi za ubicom. Potrazi se pridružuje suspendovani policijski inspektor Todorov. Potraga za ubicom će ih dovesti do izgubljenog srpskog filma, snimljenog za vreme Drugog svetskog rata. Paluba pokušava da reši misteriozna ubistva vezana za potragu za nestalim filmom „Pirati jedne ljubavi“, snimljenim u doba Nedićeve Srbije.

Film je nastao u produkciji kuća Remaining Light, Les Films DV NIKT i Griffith’s Riders, a Dejan Vlaisavljević Nikt je, pored toga što je bio zadužen za scenario i režiju, napisao muziku za film, montirao ga i producirao.  Direktor fotografije je Predrag Bambić. Uloge u filmu tumače: Violeta Goldman, Danijel Nikolić, Milica Sužnjević, Ana Bretšnajder, Dejan Vlaisavljević Nikt, Arnaud Humbert, Saša Radojević, Predrag Bambić, Petar Milošević, Aleksandra Širkić, Nenad Racković, Nebojša Pajkić i Goran Koljanin.

Dejan Vlaisavljević Nikt rođen je 1967. godine u Beogradu. Učenik Miroslava Bate Petrovića i Jovana Joce Jovanovića, filmom je počeo da se bavi 1982. Obrazovan je na klasičnom Holivudu i klasičnom avangardnom filmu u Jugoslovenskoj kinoteci i drugim svetskim kinotekama. Bavi se muzikom i transmedijalnim performansom, autor je brojnih alternativnih filmova, muzike za film, rok albuma i stripova. Živi i radi u SAD. „Sutra je još uvek juli“  je njegov šesti igrani film.

Na FEST-u će film biti prikazan i 7. marta, s početkom u 14:30, takođe u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Đorđe Bajić