U pripremi je debitantski dugometražni igrani film „78 dana“ mlade rediteljke Emilije Gašić, a u produkciji Miloša Ivanovića i Andrijane Sofranić Šućur (Set Sail Films). Ovaj projekat biće predstavljen u Veneciji, na radionici Biennale College Cinema.

Za vreme 77. Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala, dvanaest projekata je odabrano za deveto izdanje radionice Biennale College. Desetodnevna radionica će biti održana od 3. do 12. oktobra 2020. godine, a na njoj će učestvovati timovi sastavljeni od reditelja i producenata odabranih projekata. Na radionicu je prijavljeno 188 projekata, a „78 dana“ je jedan od dvanaest odabranih.

Emilija Gašić

Planirano je da ,,78 dana“ bude film koji će kroz found footage žanr istražiti odrastanje generacija koje su sazrevale za vreme bombardovanja 1999. godine. Scenaristkinja i rediteljka Emilija Gašić koristi sopstvena i sećanja svojih vršnjaka na taj period da dodatno dramatizuje priču, a u središtu njenog scenarija je priča o tri sestre iz malog mesta u Srbiji koje snimaju svoju svakodnevicu tokom NATO bombardovanja Jugoslavije. Kroz  tražilo video kamere sazrevaju i uče o ljubavi, smrti i jedna o drugoj.

O kratkim igranim filmovima „Vrtlog“ i „Čekanje“, ranije smo već pisali na sajtu FCS-a. Te tekstove pročitajte ovde i ovde.

Đorđe Bajić