Proteklog vikenda, na lokacijama u Dunavcu je počelo snimanje dugo očekivanog filma Mladena Đorđevića „Prvi maj“. U pitanju je povratnički film reditelja, poznatog po hrabrom i provokativnom stilu koji se oslanja na tradiciju jugoslovenskog crnog talasa.

Priča filma prati grupu bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koji, u borbi za lično dostojanstvo, pribegava natprirodnom, a glavne uloge u filmu tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan i Toma Trifunović.

O svom filmu, reditelj i scenarista Mladen Đorđević kaže: „Prvi maj je film o potencijalu za pobunu u ljudima, o maltene neograničenoj moći i snazi, koji su prisutni u svima nama, uglavnom sakriveni, začaureni. Ovim filmom želim da izrazim lični pogled na veoma bolnu temu tranzicije iz socijalističkog u kapitalističko društvo, ali iz, čini mi se, svežeg ugla, kombinujući angažovani socio-politički realizam sa elementima psihološkog trilera“.

Projekat za film „Prvi maj“ su podržali Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore i pan-evropski fond Euriumaž.

Momo Pićurić

Pored reditelja i scenariste Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelj zvuka Momčil Božkov, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Corona Film), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western) i Anamaria Antoci (Tangaj Production).

Debitantski film Mladena Đorđevića „Život i smrt porno bande“ postigao je veliki uspeh na međunarodnih festivalima, uključujući i nagradu za Najbolji scenario na festivalu Fantasia u Montrealu, najznačajnijem svetskom festivalu naučne fantastike, a kod internacionalne fan baze žanrovskog filma stekao je kultni status.

Premijera filma „Prvi maj“ očekuje se u 2022. godini.

Na naslovnoj fotografiji: reditelj Mladen Đorđević i glumica Tamara Krcunović
Foto i tekst: Sense Production