Nakon višemesečnih priprema, u Nišu je danas najavljen početak snimanja novog filma produkcijske kuće Režim Miloša Avramovića. „Trag divljači“ će režirati Nenad Pavlović koji je za ovaj triler, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovom, napisao i scenario. Scenario je nastao po motivima proze Živojina Žike Pavlovića, jednog od naših najznačajnijih književnih i filmskih autora.

Scenarista i reditelj Nenad Pavlović je istakao: „Scenario za Trag divljači sam bazirao na književnim junacima iz nekoliko romana mog oca, Živojina Pavlovića. Rad na projektu sam započeo pre mnogo godina, želeći da snimim film koji bi povratio Žikino ime iz zaborava, u kombinaciji sa davanjem omaža filmskom pravcu iz ’60-ih kojem je Žika pripadao – crnom talasu, kao i davanjem omaža filmskom žanru – film noaru.“

Film „Trag divljači“ je priča o perspektivnom novinaru koji otkriva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji. Radnja filma se odvija u 1979. godine, u izmišljenom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji. Glavni likovi su Jugoslav, ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje, potpukovnik Udbe pred penzijom. Putevi im se ukrštaju kada brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost. Obojica odlaze da istraže slučaj, iz različitih pobuda. Glumačku ekipu predvode renomirana imena našeg glumišta na čelu sa Radivojem Rašom Bukvićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Nadom Šargin, Uliksom Fehmiuom, Milenom Pavlović i Srđanom Žikom Todorovićem.

Na promotivnom posteru filma su pobrojana imena ključnih saradnika iz kamere. Filmu će svoj doprinos dati direktorka fotografije Bojana Andrić, scenografkinja Jovana Grahovac Sujić, maskerka Marija Kovačević Jovanović i kostimografkinja Momirka Bailović.

Producent Miloš Avramović, poznat po hit serijalu „Južni vetar“, objašnjava razloge svog učešća u ovom projektu sledećim rečima: „Za mene je velika sreća i čast što sam producent filma koji je inspirisan prozom jednog od naših najvećih umetnika, Živojina Pavlovića, a još veća zato što je reditelj filma njegov sin, i moj veliki prijatelj, Nenad Pavlović. Želim da se zahvalim svima koji su prepoznali koliko je ovo važnan projekat, koliko je važno da ne dozvolimo da naši najveći umetnici padnu u zaborav. Hvala Ministarstvu kulture, Filmskom centru Srbije, Telekomu Srbije, Pokrajinskom sekreteraijatu za kulturu, Media programu, Gradu Nišu, Zaječaru i Beogradu.“

Film „Trag divljači“ realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora. Snimanje filma počinje 1. marta 2021. godine i trajaće šest nedelja, a snimaće se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Zaječaru i Beogradu. Premijera „Traga divljači“ se očekuje početkom 2022. godine.

Đorđe Bajić