Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je za publiku 1. aprila u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. Radno vreme galerije je od 16 do 21 časova.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom otvaranja izložbe je rekao: „Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao neka zaista vredna dela grafičkog i primenjenog dizajna. Na nama je bilo da pružimo priliku ljudima da vide ovo kulturno blago naše zemlje”. Matić je naglasio da je izložba namenjena ne samo poznavaocima filma, već i ljubiteljima lepog – dizajnerima, istoričarima umetnosti, likovnim stručnjacima. O konceptu izložbe i izgledu plakata, on je dodao: „Radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su retko izlagani. Imamo akvarele, apstrakcije, različite tehnike, što zapravo znači da je tada bilo i dosta slobode u izražavanju sadržaja filma, koliko mi god mislili da su ta vremena bila restriktivna“.

Gordan Matić

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, izneo je svoje utiske o odabranim plakatima: „Ova izložba pokazuje koliko je to bila veličanstvena, organizovana, bogata, sadržajna i kvalitetna kinematografija, a čini mi se da to sad olako zaboravljamo. To je bila svetski važna kinematografija i tim filmovima vreme nije ništa naudilo. Lepo je što će se oni naći ovde, da podsete na zvezdane trenutke onoga je što je nekada bio jugoslovenski, a danas srpski film”.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 24 grada Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Foto: Đorđe Petković