Izložba koja će, uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz logora Jasenovac, biti otvorena 21. aprila u 19h u Galeriji Progres – posvećena je kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte. Reč je o nizu audio priča o Jasenovcu kroz koje posetioci galerije Progres prolaze koristeći vlastiti mobilni telefon, slušalice i specijalnu mobilnu aplikaciju. Ovo inovativno dizajnirano interaktivno iskustvo odvija se putem audio vođenja.

U ulozi naratora ili svojevrsnog muzejskog vodiča u digitalnoj aplikaciji našli su se glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević – Gajin.

Sve priče su inspirisane istorijskim događajima i stvarnim pričama ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju tako da posetioci praktično mogu da uđu i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

Ovaj umetnički projekat koji se zasniva na veoma kompleksnom dizajnu zvuka i mobilnoj aplikaciji, nadgledali su i odobrili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda.  Nakon slušanja svake priče na izložbi, posetilac može da poseti veb-sajt projekta i sazna više o istorijskim događajima i okolnostima. Projekat iz koga je nastala ova izložba finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja. Izložbu organizuje Galerija Štab a podržali su je i omogućili Opština Stari Grad i Galerija Progres. Autori projekta su Darko Nikolić i Bogdan Španjević (digitalna agencija NextGame, a projekat se odvija uz blagoslov Nj. preosveštenstva episkopa pakračko – slavonskog g. Jovana.

U okviru izložbe biće izložena i posebna instalacija – tzv. Gvozdena knjiga, delo skulptora Viktora Kiša.

Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o logoru Jasenovac ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju a ne produbljuju.

Projekat se sastoji od dve komponente: od audio izložbe i veb-sajta. Istorijske činjenice su izložene na veb sajtu projekta www.logorjasenovac.rs dok se na izložbi prikazuju samo umetničke interpretacije događaja i ličnih priča logoraša – sa ciljem razvijanja boljeg razumevanja fenomena logora Jasenovac kao i saosećanja prema svim žrtvama logora bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu ili versku pripadnost.

Istorijski pristup umanjuje emocionalni odjek događaja, dok umetnička interpretacija nužno ne može imati tačnost naučno obrađene istorijske činjenice. Upravo zbog toga je  kombinovanjem dva pristupa, stvoreno uzbudljivo iskustvo zasnovano na istorijskim činjenicama i inspirisano istinitim događajima.

Takva struktura je izabrana budući da u našem javnom diskursu inače postoji osećaj da se o jasenovačkom logoru i stradanjima tokom Drugog svetskog rata učestalo govori i piše. U percepciji naše društvene stvarnosti ovo osećanje dovelo je do stvaranja utiska da nam je ova, po svojoj važnosti jedna od najznačajnijih nacionalnih tema sasvim bliska i poznata. Nažalost, ovaj utisak je samo privid. Činjenice govore nešto sasvim drugo.

Uprkos tome što je o logoru Jasenovac zaista mnogo rečeno i napisano, u našem ali i u ostalim društvima koja su duboko ranjena jasenovačkom tragedijom veoma malo se zna. Najčešća površna i fragmentirana saznanja o ovom logoru stvarala su, a i danas to čine, brojne predrasude i predubeđenja. Ovo za posledicu ima dugotrajno ostajanje u atmosferi nezalečene traume.

Deo scenografije izložba sa zatvorenika_ Foto: Bogdan Španović.

Cilj projekta nije dakle da samo da prikaže relevantne istorijske činjenice (na veb-sajtu), već i da putem audio izložbe da podstrek za oblikovanje sistema vrednosti zasnovanog na kulturi sećanja, praštanja, pomirenja ali poštovanja života i dostojanstva svake ljudske ličnosti stavljajući ovaj veliki narativ u univerzalni opšteljudski kontekst pre svega naše ali i kulture i identiteta svih drugih naroda čiji su pripadnici stradali u Jasenovcu. Zato je ovaj projekat osmišljen tako da slavi život a ne da produbljuje zagledanost u mržnju i tamu ljudskog postojanja.

Verujemo da jasenovačke žrtve mogu da nas nauče upravo tome.

NAPOMENA:

U skladu sa Covid -19 epidemiološkim merama svečanog otvaranja neće biti. Izložba će biti otvorena za javnost uz minimum protokola.

Ponesite svoj mobilni telefon – budući da je vam je neophodan kako biste putem posebne  web aplikacije slušali priče i audio vođenje.

Na izložbi je omogućen besplatan pristup internetu.

Zbog epidemioloških razloga preporučujemo da ponesete svoje slušalice. Ukoliko ih međutim i ne ponesete, možete koristiti dezinfikovane slušalice, bezbedne za upotrebu, koje će vam dati osoblje na  izložbi.

Iz istih razloga na izložbi je obavezno nošenje maske i držanje distance.