Prva tribina iz ciklusa „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku” održana je juče, 31. maja 2021. godine, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Tribina pod nazivom „Film i književnost: Koliko se poznajemo – susret producenata, reditelja i pisaca“ je bavila sponama književnosti i filma, sa posebnim akcentom na značaj ekranizacije dela srpskih autora.

Podsećamo… Ciklus tribina „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku” organizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda, a sa namerom da strateški osmisli, koncipira i problematizuje neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma. Urednik ovog tribinskog serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator je Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Učesnici tribine „Film i književnost: Koliko se poznajemo – susret producenata, reditelja i pisaca“ bili su: producent Miroslav Mogorović, producentkinja Nikolina Vučetić, reditelj Gorčin Stojanović, scenarista Saša Radojević, reditelj Milutin Petrović i pisac Muharem Bazdulj. Ciklus je otvorio i prisutnima se obratio Gordan Matić, dirketor Filmskog centra Srbije, nakon čega je usledio Gataličin devedesetominutni razgovor sa gostima. Gatalica i gosti su se dotakli brojnih tema, a sa posebnim akcentom na spone književnosti i filma, kao i potrebom za ekranizacijama dela srpskih pisaca, kako onih klasičnih, poput Andrića i Bore Stankovića, tako i savremenih, trenutno aktuelnih i prisutnih.

Pre početka tribine, emitovan je filmski kolaž sastavljen od inserata iz naših filmova koji su zasnovani na književnim delima, kao što su „Leptirica“,  „Sumnjivo lice“, „Petrijin venac“, „Tri“, „Zlogonje“…

Ideja ciklusa tribina pod objedinjujućim nazivom Identitet srpskog filma, ima za cilj da problematizuje, rasvetli, produbi i kvalitativno doprinese sagledavanju  svih  bitnih aspekata savremenog srpskog filma. Teme tribine definisane su kao presek aktuelnih upitnika srpskog filma i prilagođene su  najpre potrebama mlađe generacije. Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.

Tekst i fotografije: Đorđe Bajić