Dan Jugoslovenske kinoteke biće obeležen 6. juna otvaranjem 23. Festivala nitratnog filma i uručenjem Zlatnog pečata, najvišeg priznanja Кinoteke, a ovogodišnji dobitnici su Slobodan Šijan, Milorad Jakšić Fanđo i Radoslav Zelenović.

Na godišnjicu prve filmske projekcije u Beogradu, i na Balkanu (6. juna 1896.), biće uručene i Plakete Jugoslovenske kinoteke, najavio je direktor Кinoteke Jugoslav Pantelić 2. juna na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i nekadašnji dugogodišnji direktor Кinoteke Zelenović, pozdravljen aplauzom novinara i članova kolektiva.

Pantelić je istakao da su dobitnici priznanja „ljudi koji su svojim stvaralaštvom i dugogodišnjim radom zaslužili da i na ovaj način skrenemo pažnju na te ličnosti i da im se dodelom Zlatnog pečata i Plaketa odužimo za sve ono što su činili kako za svetski i srpski film, tako i za našu Кinoteku“.

Proslavljeni reditelj, filmski autor i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke Slobodan Šijan nagrađen je za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.

Za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji Zlatni pečat dobio je i čuveni direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo.

Radoslav Rale Zelenović, kulturni poslenik i filmski radnik, dobio je Zlatni pečat za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke.

Dobitnici Plakete Jugoslovenske kinoteke su:

Miona Кovačević, novinar – za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku.

Ivan Кarl, gradski sekretar za kulturu i filmski kritičar – za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugogodišnju afirmaciju sedme umetnosti.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa Кulturnog centra u Nišu i filmski kritičar – za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Кinoteke, kao i afirmaciji sedme umetnosti.

Petar Durović, kinooperater Arhiva Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u ustanovi.

Priznanja će biti svečano uručena neposredno pred otvaranje Festivala nitratnog filma, 6. juna u sali „Makavejev“.

Izvor / opširnije: http://www.kinoteka.org.rs/zlatni-pecati-uoci-otvaranja-festivala-nitrata/