Juče je u dvorcu „Fantast“, na salašu Dunđerskih kraj Bečeja,  održana konferencija za novinare, a povodom nastavka snimanja filma „Budu Bog s nama“, u režiji čuvenog srpskog reditelja Slobodana Šijana. Film su, pored reditelja, predstavili producent Marko Paljić, scenaristkinja Biljana Maksić, kostimograf Boris Čakširan i glumci Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić i Milutin Milošević. Najvažnije scene u novom filmu čuvenog reditelja snimaju se u upravo Bečeju. Do sada je u Beogradu i Pančevu snimljeno oko posla sata, a u Bečeju se snima na tri lokacije –  u dvorcu Bogdana Dunđerskog, zgradi opštine i u jednoj privatnoj kući. U Bečeju je snimanju prethodio kasting za statiste i plesače.

Slobodan Šijan je film o jednom od osnivača zenitizma, legendarnom Bošku Tokinu, najavio sledećim rečima: „Tokin je bio sledbenik i potpisnik avangardnog pokreta zenitizam i jedan od prvih urednika časopisa Zenit, čija je stogodišnjica obeležena ove godine. Ali, kao i drugi naši avangardisti ostao je zaboravljen. Ali, ako pitate bilo kog kustosa iz Muzeja savremene umetnosti, dobićete informaciju da strane kritičare danas zanimaju samo taj pokret i naši zenitisti“. Šijan je objasnio da film „Budi Bog s nama“ nije Tokinova biografija. „To je jedna fantazija o tom vremenu“, naglasio je reitelj. „Imamo slobodan pristup Tokinovom životu, a naglašavamo ono što je nepobitno – a to je da je Boško Tokin bio apsolutni propagator filma kao umetnosti.“

„Budi Bog s nama“ je, podsećamo, film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a nastaje po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i samog Šijana. Boška Tokina, kao što je i prethodno najavljeno, tumači Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije i filmska zvezda međunarodne reputacije, a ujedno i jedan od koproducenata Šijnovog ostvarenja. „Ovo je značajna priča ne samo jer je snima jedan od najvećih, već i jer rehabilituje sećanje na tako važnu ličnost naše istorije 20. veka, a upravo su u istoriji prošlog stoleća najizraženije rupe u sećanju svih nas“, istakao je Biković na konferenciji za novinare.

Budi Bog s nama – snimanje u toku!

„Budi Bog s nama“ nastaje kao zvanična koprodukcija sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije. Nastanak films su podržali, između ostalih, Filmski centar Srbije, evropski filmski fond Media Creative Europe, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Telekom Srbija i opština Bečej. „Budi Bog s nama“ producira Marko Paljić iz kuće Gargantua Films, u izvršnoj produkciji Jordanča Petkovskog. Koproducent je Archangel Studio Miloša Bikovića. U filmu, pored pomenutih glumaca, takođe igraju Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović, Filip Stankovski, Denis Murić, Marko Todorović, Bojan Navojec, Aleksandra Balmazović, Inja Zalta, Anastasija Everal, Ivan Tomić, Mirko Vlahović i mnogi drugi.

Đorđe Bajić