Kratki igrani film „Furija“ u režiji Petra Ristovskog imaće svetsku premijeru u programu „Paralele i sudari” u okviru Evropskog filmskog festival Palić. Ovaj triler sa elementima fantastike u trajanju od 25 minuta producirali su Fakultet dramskih umetnosti, Besne slike i Zillion fim, a naslovnu ulogu tumači Teodora Ristovski. „Furija“ je master rad producentkinje Nade Savić na Katedri filmske i TV produkcije (FDU).

Furija (glumi je Teodora Ristovski) se vraća u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne.  Po rečima producentkinje i scenaristkinje Nade Savić, Furija ne predstavlja heroja – ona nije pozitivan lik, nije negativac iako njena pojava sa sobom donosi smrt, ona je sudija koji donosi pravdu i neminovni uzročno posledični mehanizam koji uspostavlja novi prirodni poredak. Nada Savić objašnjava: „U ovom filmu, pojava Furije nam govori da je društvo toliko ogrezlo u grehu i zločinu da božanstvo mora da ,interveniše’. Furija je predstavljena kao viša sila koja dolazi iz prirode i sa sobom donosi Strašni sud.“ Crvenokosa Furija je boginja koja ne oprašta i koja savremeno društvo „čisti“ od nepravde i izopačenja. Lik je odabran kao simbolički i mitološki subjekat, a njegovi potencijali su višestruki.

U filmu Petra Ristovskog, uz Teodoru Ristovski, glume Nataša Marković, Stojan Đorđević, Dejan Dedić i Aleksandar Gligorić. Devojčica Milica Bašić glumi malu Furiju. Scenario su napisali: Nada Savić, Petar Ristovski i Teodora Ristovski, a Nada Savić je film i producirala.  Ko-producent je Lazar Ristovski. Na nastanku „Furije“ učestvovali su direktor fotografije Vuk Papić, montažer Vladimir Marković Looney, kostimografkinja Majda Cupać, scenografkinje Mia Medenica i Nera Vulović, snimatelji zvuka Milan Bogić, Andrej Ristevski i Antonio Toni Andrić,  šminkerke Vesna Milijašević, Jelena Ćosović i Jevrosima Petković i kompozitor Slobodan Marković. Za zvuk je bio zadužen Dragoslav Gale Ostojić, na vizuelnim efektima je radio Ivan Čolić Code, dok je kolorkorekcija delo Vladimira Pavića. Supervizor produkcije i mentor Nade Savić na master studijama je producent i reditelj Milan Todorović.

Prvi deo snimanja odigrao se u avgustu 2017, a dosnimavanje u junu 2020.  godine. Pauza u radu bila je uzrokovana drugim projektom reditelja (film i serija „Kralj Petar I“) i prikupljanjem dodatnih sredstava za produkciju ovog produkcijski zahtevnog ostvarenja. „Furija“ je snimana na lokacijama na Novom Beogradu (Novo bežanijsko groblje, IMT fabrika u stečaju, Salon nameštaja „Atlas“), u Železniku (Železnička šuma), Rušnju i Batajnici, kao i u studiju FDU-a.

Sa snimanja filma Furija

„Furija“ će na Paliću biti prikazana 19. jula 2021. godine, u bioskopu Abazija, s početkom u 17 časova. Film se prikazuje van konkurencije.

Đorđe Bajić