Budući bioskopski hit „Južni vetar 2: Ubrzanje“ imaće svetsku premijeru 19. jula 2021. godine na 68. Pulskom filmskom festivalu, u okviru takmičarskog „Međunarodnog programa“. „Južni vetar 2: Ubrzanje“ je, kao i prethodni film iz ovog regionalno popularnog serijala, režirao Miloš Avramović. Autori scenarija su Petar Mihajlović i Avramović, a projekat ovog filma podržali su Filmski centar Srbije (FCS), Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Podnaslov „Ubrzanje“  ukazuje da je nastavak dinamičniji i produkcono zahtevniji u odnosu na film koji mu prethodi – naročito u domenu akcionih scena. Krajem septembra prošle godine, ekipa Filmskog centra Srbije, na čelu sa direktorom Gordanom Matićem, posetila je snimanje ovog filma i tom prilikom je reditelj Miloš Avramović rekao: „Akcija počinje nakon uvodne trećine i traje gotovo bez prekida do odjavne špice: svaka sledeća scena je zahtevnija i spektakularnija od prethodne. Sve to do finala koje pomera granice u produkciji, scenografiji, kaskadama… Mnogo truda je u sve to uloženo i nadam se da će se to i videti u filmu.“

Miloš Avramović

Film su producirali Miloš Avramović, Miloš Biković, Tatjana Žeželj Gojković i Miodrag Radonjić. Hrvatski koproducent je Stanislav Babić, dok su izvršni producenti Goran Bjelogrlić i Ljubomir Božović. Pored Avramovićeve produkcijske kuće Režim (Srbija), na filmu su radili Archangel Digital Studios (Srbija), Telefilm (Hrvatska), Archangel Studios (Srbija) i Film District (Srbija).

Pored pomenutih Avramovića i Mihajlovića, autorku ekipu nastavka „Južnog vetra“ čine direktor fotografije Lazar Radić, montažer Lazar Predojev, scenograf Dušan Radoičić, kostimografkinja Jelena Đorđević, kasting direktor Nenad Pavlović, maskerke Petra Macura i Jasmina Banović, snimatelj zvuka Igor Popovski, dizajner zvuka Luka Anzeloti (Anzellotti Digital). Treba istaći da, pored srpskih filmskih radnika, ekipu čine i filmski profesionalci iz Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Kratki sinopsis otrkiva sledeće: „Upravljajući podzemljem, srpski narko bos biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju sa suparničkim kartelom“. U filmu ključne uloge tumače: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Marijan Valev, Zahari Baharov i Anastasija Everal. Prva klapa filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ pala je 13. septembra 2021. u Knjaževcu.

Miloš Avramović je srpski reditelj, scenarista i producent. Diplomirao je na katedri za filmsku režiju Akademije umetnosti 2006. godine. Debitovao je iste godine dugometražnim igranim filmom „Krojačeva tajna“. Avramović je reditelj i koscenarista filma „Južni vetar“ (2018), istoimene televizijske serije emitovane 2020. godine na Radio-televiziji Srbije kao i predstojećeg filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“.

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se takmičiti deset novih naslova evropske kinematografije, a među njima i tri manjinske hrvatske koprodukcije – uključujući i Avramovićev film. „Južni vetar: Ubrzanje“ biće prikazan u pulskoj Areni 19. jula 2021. godine, sa početkom u 21:30. Film traje 126 minuta.

Nakon svetske premijere u Puli, „Južni vetar 2: Ubrzanje“ imaće nacionalnu premijeru na Filmskim susretima u Nišu. Za jesen je u planu bioskopska distribucija.

Tekst: Đorđe Bajić
Foto: Nemanja Miščević