U tri termina, 18, 19. i 20. jula 2021. godine, u se Subotici nastavlja ciklus edukativnih radionica „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“. U pitanju je edukativni program namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina i posvećen edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja. Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa distributerskim kućama Centar Film i Five Stars Film Distribution.

Tim projekta čine predavači i koordinatori programa Zoran Janković i Đorđe Bajić, organizator projekta Nemanja Boškov i koordinatorka projekta Nevena Đonlić. Bajić i Janković su filmski i književni kritičari, a zajedno su radili na knjigama Novi kadrovi:  skrajnute vrednosti srpskog filma, „Kritički vodič kroz srpski film 2007-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“. Urednici su portala Filmskog centra Srbije, a sarđivali su sa brojnim časopisima i medijima u Srbiji i regionu (Popboks, City Magazine, Vreme, NIN, HI Files, Pressing, Espreso Kultura, Optimist, Pazi, snima se…). Autori su filmskog podkasta „Prvi red“, kao i serije tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda. Janković je dopisnik Film New Europe iz Srbije i stalni saradnik emisije „Velika iluzija“ na RTS-u, a Bajić je, pored svega navedenog, i autor četiri objavljena romana.

Cilj radionice je da se povrati kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se znanje polaznika potkrepi teorijskim osnovama iz navedenih oblasti. Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno i uz pomoć predavača dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanjem sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma. Radonice u Subotici su deo pratećeg programa Festivala evropskog filma Palić. Ovogodišnje, 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 17. do 23. jula, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi „Eurocinema“, „Abazija“ i „Aleksandar Lifka“.

Nakon Sombora (u kome su održane prve dve radionice iz ciklusa) i Subotice (tri radionice tokom Festivala evropskog fima Palić), „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“  će tokom leta gostovati i u Vrnjačkoj Banji, a od jeseni i u drugim gradovima Srbije (Kanjiža, Vrbas, Zrenjanin, Pančevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Loznica, Doljevac, Trstenik, Požarevac, Leskovac, Aleksinac, Novi Pazar…). Jedna radionica će biti održana i u okviru festivala Slobodna zona. Završne radionice su planirane za kraj ove kalendarske godine u „Art bioskopu Kolarac“ u Beogradu.

Đ. B.