Treći Festivala francuskog filma će se održati od 21. do 25. jula 2021. godine. Festival će se tokom pet dana trajanja odvijati na Kosančićevom vencu, u Kombank Dvorani i na onlajn platformi MojOFF. Filmsku smotru 21. jula otvara film „Francuska“ reditelja Bruna Dumona –  ova drama sa elementima komedije  je deo zvanične kanske filmske selekcije za 2021. godinu. Glavna uloga poverena je filmskoj zvezdi  Lei Sejdu, glumici ovenčanoj Zlatnom palmom u Kanu.

O filmskoj događaju koji se dešava treću godinu zaredom na konferenciji za medije  najpre je govorio Bertran Mije, ataše za saradnju Francuskog instituta: „Kanski festival je, po prvi put od svog nastanka, morao biti otkazan 2020. godine. Ovogodišnje izdanje je, više nego ikada pre, organizovano u slavu sedme umetnosti i povratka publike u bioskope. Naša želja je da se i mi sa Festivalom francuskog filma pridružimo slavlju i zajedno uživamo u odličnim filmovima.“

Vladimir Perišić, reditelj i kum Festivala poručio je: „Francuska kinematografija mi je posebno draga jer, više od bilo koje druge, inkarnira ideju autorskog filma. Ne samo ideju filma kao umetnosti već ideju filma kao licnog izraza autora, filma u prvom licu jednine.“

Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a. Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad. TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

Cene karata za filmove su 300 dinara, dok je cena karata za paralelni program 15o dinara. Ulaz na bioskop na otvorenom je besplatan. Deo programa festivala biće prikazan i na platformi MojOFF gde će frankofoni imati priliku da pogledaju triler francusko – belgijske koprodukcije „Prevodioci“.

Celokupan program festivala može se od danas naći na sajtu www.kombankdvorana.rs

Đorđe Bajić