Novi, 57. broj časopisa „Kinoteka“, koji je upravo izašao iz štampe, podseća na stvaralaštvo velikana srpskog glumišta Pavla Vuisića, kao i na buran život najviše ekranizovanog američkog pisca Ernesta Hemingveja, te donosi analizu ženskih likova u delima Bore Stankovića i njihovim filmskim verzijama.

Fotografija Katarine Radivojević na naslovnoj strani, iz aktuelnog filma „Nečista krv – Greh predaka“, najavljuje tekst Đorđa Bajića koji analizira ženske likove u delima Bore Stankovića i njihovim ekranizacijama. Najnoviju adaptaciju, po scenariju Vojislava Nanovića u režiji Milutina Petrovića, ocenjuje kao do sada najbolju. Sofka, Кoštana i drugi Borini ženski likovi gotovo su uvek puni tragizma i strasti, prigušeni i mučeni strogim i surovim „moralnim zakonima”, a u novom filmu Tašana, Cona i Anđa „daju sve od sebe da se izbore za svoje mesto u okrutnom svetu kome pripadaju, pritom ljubomorno čuvajući svoju posebnost… Patrijarhat ih sputava, mrvi i ubija, ali nije uspeo da svima slomi duh“, piše Bajić.

Posebnu pažnju u 57. broju „Kinoteke“ privlači ekskluzivni intervju Sandre Perovića s holivudskom zvezdom Metom Dejmonom. Tu su i osvrt reditelja Srdana Golubovića na film njegovog oca Predraga Golubovića „Sezona mira u Parizu“, najava osnivanja svojevrsne filmske sekcije za mlade, tekstovi o nedavno preminulim filmskim umetnicima…

Više pročitajte OVDE.

Đ. B.