Prva klapa novog filma Stefana M. Mladenovića pala se 27. septembra 2021.  godine u zaštićenom području spomenika prirode Đavolja Varoš, a kratki film „Boswellia sacra“ je sniman na još nekoliko zaštićenih područja Republike Srbije, kao i na divljoj deponiji i u studiju CDC.

Poster, art – Molly Child aka Miloš Pavlović

Inspirisan istinitim događajem, „Boswellia sacra“ (lat. boswellia sacra – vrsta je drveća iz porodice burseraceae od kog se se dobija poznata aromatična smola – tamjan) je kratkometražni igrani film o prirodi i paraleli između žaštite životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek konstantno remeti, o Vukašinu Drakuliću – tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje upravo tu paralelu. Da li čovek može pobeći od sopstvene prirode i od one koja ga okružuje?

Stefan M. Mladenović je o svom novom projatku rekao za sajt Filmskog centra Srbije: „Ovim filmom želim da dam odgovore na pitanja istine, baš zato što se radi o istinitom događaju koji sam dramatizovao, a onda pretvorio u scenario. Želim da znamo zašto je čovek najbolji samoproglašeni fragment prirode? I zašto najbučnije narušavamo život prirode? Želim da priča Vukašina Drakulića, koji odlazi u manastir ne znajući da sklonište od prirode ne postoji, od prirode koja je čoveku dodeljena, bude nada za ljudskom slobodom koja je neprikosnoveni nivo življenja. Smatram da čovek treba da se izvini prirodi kako bi prestao da remeti balans onog najmoćnijeg.“

Projekat je dobio finansijsku podršku koja se odnosi na implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija – #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda. Produkciju filma potpisuju Društvo umetnika „Svetionik“ iz Niša i ARTISTA DE LA FE, a uz pomoć tehničke podrške MMD studija i CDC studija. Scenario i režiju potpisuje Stefan M. Mladenović, a koscenaristkinja je Dragana Jovanović. Direktor fotografije je Miroslav Mitić, a asistent direktora fotografije je Đorđe Mihajlović. U filmu glume: Dragana Jovanović, Dejan Gocić, Duda Buržujka, Uroš Milojević i Stefan M. Mladenović.

Foto: Vladimir Mitić