U Beogradu je 25. oktobra 2021. godine počelo snimanje filma „Videoteka“ u režiji Luke Bursaća koji je napisao i scenario za ovo dugometražno igrano ostvarenje. Podsećamo da je ovaj filmski projekat prošlog leta podržan od Filmskog centra Srbije na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Komisija FCS-a je tom prilikom svoju odluku obrazložila na sledeći način: „Igrani film autora (scenariste i reditelja) Luke Bursaća, jedno je od apsolutno vodećih budućih ostvarenja na ovogodišnjem Konkursu FCS-a… Scenario je dramski uzbudljiv, izuzetnih dijaloga, sa izvrsnom sposobnošću da karaktere oslika režući pravo u suštinu, a sa samo nekoliko pravilno izabranih poteza (i rediteljskih i dijaloških rešenja), hoda kroz prostore i vremena – od zaleđene prošlosti/budućnosti, do savremene aktuelne zbilje periferije Beograda.“

Uz Bursaća, čija kuća Mashina&Zec i producira film, nastanku „Videoteke“ svoj doprinos daju: direktor fotografije Lazar Bogdanović, kostimografkinja Suna Kažić, scenografkinja Mina Lazarević,  izvršni producent Vukota Antunović, pomoćnik reditelja Vladimir Karan, montažer Branimir Živković, snimatelj zvuka Jovan Vučur i kompozitor Herman Kopp. Nastanak filma su, pored već pomentuog FCS-a, pomogli Shapa Lights i Media Plus. Bursać je poznat po dugometražnim režijama „Tmina“ (2014) i „Afterparti“ (2017), dok je na prošlom Festu prikazan njegov kratki film „Varnica“ (2021).

Đorđe Bajić