Konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije „Vidimo se u bioskopu!“ održana je na Mećavniku, u Drvengradu, od 3. do 5. decembra 2021. godine. Konferenciji su prisustvovala 24 kolektivna člana, 11 pojedinačnih članova, ukupno 35, kao i predstavnici distributera: Blitz film, MCF, Taramount i Delius filma, predstavnik Beldocs film festivala i predstavnici Filmskog centra Srbije. Redovna skupština Mreže kinoprikazivača Srbije održana je 4. decembra 2021. godine, u amfiteatru „Noam Čomski“ koji je deo Kulturno-sportskog centra „Prokleta avlija“.

Najznačajnije dostignuće Konferencije je upoznavanje i povezivanje članova mreže prvi put u novijoj istoriji srpske kinematografije, razmena iskustava, primera dobre prakse, razmatranje zajedničkih problema, donošenje odluka koje će osnažiti, kako samu Mrežu, tako i njen uticaj u zemlji i regionu.

Doneti su sledeći zaključci:

  • Povezivanje mreže sa mrežama u regionu i šire;
  • Podrška Filmskog centra Srbije u vidu saveta i svake druge pomoći za funkcionisanje Mreže i pojedinačnih članova (Konkurs za stimulacije, predidigitalizaciju i digitalizaciju, Media program i ReAct);
  • Težnja distributera da se u svrhu pojačanja medijske kampanje i marketinškog promovisanja filmova što više koriste digitalni materijali (vizuali za sve platforme) kao i to da se za potrebe različitih medija namenski koriste džinglovi, spotovi – svi raspoloživi materijali. Takođe, sugestija distributera je ta da prikazivači što ranije najave svoje repertoare kako bi imali dovoljno vremena za blagovremenu i adekvatnu medijsku kampanju vezanu za, u tom trenutku atraktivne filmske naslove;
  • Kolege koje su prošle kroz proces apliciranja na Colleborate to Innovate program u okviru Europa Cinemas konkursa ponudile su pomoć svim članicama mreže koji žele da apliciraju na iste, a zaključeno je i da se organizuje edukacija za članove mreže za pisanje projekata;
  • Organizovati edukacije za kinooperatere za rukovanje savremenom digitalnom tehnologijom za prikazivanje filmova kako bi se izbegli problemi u radu;
  • Organizovanje edukacije za programiranje koji bi pohađali urednici filmskog programa.
  • U saradnji sa distributerima kvartalno će se izdavati publikacija o svim naslovima koji će biti prikazivani u narednom periodu, kao i da se napravi profesionalna baza podataka renomiranih filmskih radnika, ali i studenata režije, produkcije i drugih.
  • U narednom periodu cilj Mreže je povezivanje sa sličnim mrežama u regionu, rad sa decom i mladima kroz radionice, a posebno rad na edukaciji nove filmske publike, pri čemu bi velika pažnja bila posvećena i debitantskim ostvarenjima. Nisu zaboravljene ni druge starosne kategorije publike, a poseba pažnja biće posvećena starijoj populaciji.
  • Nastavak održavanja projekta „Kako se gleda film – mala škola bontona“ i drugi programi koji su organizovani pod okriljem mreže.
  • Da se uz pomoć lokalne samouprave i načelnika školskih uprava pokuša da se najmlađi gledaoci (od IV do VIII razreda osnovne škole, kao i od I do IV. Godine srednje škole) organizuju kroz redovne posete kulturnim centrima.
  • Za sve programe Mreže, neophodno je da se blagovremeno obezbede svi materijali za datu manifestaciju, kako bi se ostvario što veći efekat;
  • U skladu sa budžetom Mreže u narednom periodu će biti donet plan o aktivnostima koje će biti sprovedene u 2022.godini.

Podsećamo… Ciljevi Mreže kinoprikazivača Srbije su: umrežavanje kinoprikazivača i zastupanje zajedničkih interesa, unapređenje i razvoj kinoprikazivača i kinoprikazivačke delatnosti u Srbiji, povećanje broja gledalaca, edukacija i razvoj filmske publike, edukacija u oblasti audiovizuelne kulture, razmena znanja, iskustava, primera dobrih praksi i informacija između Strana potpisnica, kreiranje, razvoj i razmena filmskih i drugih programa i obogaćivanje kulturne ponude, promovisanje audiovizuelnog stvaralaštva i kinoprikazivačke delatnosti,podsticanje nacionalne i međunarodne saradnje, zajednički razvoj, apliciranje i realizacija projekata iz oblasti kulture, jačanje i razvoj organizacionih, programskih i tehničkih kapaciteta kinoprikazivača, praćenje, edukacija i uvođenje novih tehnologija u kinoprikazivačkoj delatnosti – sa posebnim osvrtom na digitalne medije i kreativne industrije.

Konferencija je u potpunosti postigla cilj, održana je u pravom trenutku i da je dala snažan stimulans razvoju kako Mreže, tako i prikazivačke delatnosti u Srbiji. Stoga bi konferencija trebalo da postane tradicionalna i da se održava svake godine jer na najbolji mogući način u direktnom kontaktu i komunikaciji svih navedenih učesnika otvara značajna pitanja i daje smernice za dalji rad i osnaživanje kinoprikazivačke delatnosti u Srbiji – stoji u saopštenju Mreže.

Konferencija i Skupština su održane uz sprovođenje svih mera propisane od strane nadležnih organa, a u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa.

Foto: Iva Čolić, Đorđe Bajić, privatna arhiva