Šetominutni muzički film Stefana Đorđevića „I’m Afraid the Bird Will Die“, nastao nadahnut istoimenom pesmom J.R. Augusta, imao je 1. februara 2022. svetsku premijeru i možete ga pogledati na Vimeo kanalu reditelja. Film je nastao u produkciji filmskih kuća Eddy (Francuska) i Servia film (Srbija), uz podršku Francuskog centra za film i pokretne slike (CNC).

Film „I’m Afraid the Bird Will Die“ je sniman u Istočnoj Srbiji, u kraškom području između Lazarevog kanjona i reke Dubašnice, u blizini Zlota. Autorsku ekipu filma čine: reditelj, scenarista i direktor fotografije Stefan Đorđević, kompozitor J.R. August, montažer Dragan von Petrović, kostimografkinja Biljana Grgur i scenografkinja Dragana Baćović. Film su producirali Nikolas de Rosanbo, Miloš Ljubomirović i Selin Vanlint. U filmu glume Jana Nikčević i Đorđe Davidović. Sinopsis otkriva sledeće: Izolovana komuna žena priprema devojčicu za ritualnu ceremoniju sazrevanja. Obećana je za dečaka iz muške komune nakon rituala. Zbunjena očekivanjima koja treba ispuniti, devojčica beži sa dečakom koji joj se sviđa.

Veći deo svog života imao sam snažan osećaj pripadnosti grupi, što je bilo posebno izraženo u mojim tinejdžerskim godinama“, objašnjava Stefan Đorđević. „Bio sam član skejt grupe gde je svako mogao da iskaže svoju individualnost i da u tome ima podršku. Ovu temu sam dalje istraživao u svojim studentskim projektima, a posebno u dokumentarnim filmovima koji su se u velikoj meri bavili odnosima između pojedinaca i grupa kojima su pripadali: maloletnih delinkvenata u popravnom domu, rudari, romskih verskih grupa. Moj osećaj pripadnosti se drastično promenio u poslednje dve godine jer sam izgubio oba roditelja. Snažan osećaj samoće je stvorio poteškoće u prilagođavanju i u potrebi za pripadnošću. Odatle proizilazi motivacija i inspiracija za ovaj muzički spot…

Stefan Đorđević je je tumačio jednu od glavnih uloga u filmu Tilva Roš“ u režiji Nikole Ležaića. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a diplomirao sa kratkim igranim filmom „Kamen u ruciu režiji Stefana Ivančića, koji je bio prikazan na mnogim internacionalnim festivalima i premijerno je prikazan u ACID programu Kanskog filmskog festivala. Režirao je kratki igrani film „Poslednja slika o ocu (nagrađen na festivalima u Lokarnu, Sarajevu, Zagrebu, FAF-u…). Njegov kratki dokumentarni film „Portret umirućeg džina prikazan je na smotri Venecijanskog Bijenala arhitekture 2021. u sklopu srpskog paviljona. Trenutno je u fazi razvoja debitanskog dugometražnog filma „Vetre pričaj sa mnom“.

Đođević pojašnjava centralni motiv svoje nove režije: „Komune prikazane u filmu su lična kreacija, delom inspirane etničkim grupama kao što su Romi, Amiši i Menoniti. Romska kultura mi je vrlo bliski i na neki način sam odrastao u njihovom okruženju. Njihovi običaji su me intrigirali, pogotovu pojam obećanih brakova. Roditelji romske dece zaključuju bračni dogovor dok su deca još uvek mala. Njihov život je u celosti isplaniran u romskoj zajednici gde se tradicija i običaji moraju ispoštovati. Velika je sramota za porodicu i zajednicu ako se dogovoreni brak otkaže. Komune u filmu su potpuno izolovane jedna od druge, svaka brineo sebi i praktikuje svoje običaje. Nakon rituala sazrevanja, devojčica postaje žena i predodređeno joj je da se uda za dečaka za kojeg je obećana.

Hrvatski kantautor J.R. August je jedan od najistaknutijih mladih talenata na Balkanu i sarađivao je sa poznatim regionalnim i svetskim umetnicima. JR August spaja folk, gospel, pop, bluz, bugivugi i mnoštvo različitih uticaja kako bi stvorio svet koji se vrti oko prirode, reka, šuma i jedinstvenih likova koje živopisno slika u svojim pesmama uz pomoć svog benda i hora. Njegov debi album „Dangerous Waters objavila je kuća Croatia Records u oktobru 2019. godine. Osim što su nominovani za IMPALA, album i J.R. August dobili su nekoliko nacionalnih nagrada, uključujući Rock&Off album godine, koji dodeljuju vodeći hrvatski muzički kritičari i novinari. J.R. August je takođe osvojio tri nagrade Porin (hrvatska nacionalna muzička nagrada), za izvođača godine, za alternativni album godine i za album godine.

Đ. B.