Po motivima istoimene drame proslavljenog srpskog pisca Aleksandra Popovića, Miloš Stojanović je režirao film „Komunistički raj“ koji će svoju svetsku premijeru imati na predstojećem FEST-u, u okviru selekcije „FEST fokus“. Film je nastao u produkciji Studija za pozorište i film (SPIF) i traje 96 minuta.

Miloš Stojanović je o svom filmu rekao: „Priču je Popović smestio u doba Drugog svetskog rata, ali je to priča o nama, koliko u prošlosti toliko i danas. To je priča o ljudima koji žive odjeke velikih svetskih potresa. Skrajnuti od civilizacije, oni se muče da održe korak sa dramatičnim promenama kojima ih svet zapljuskuje. Tumaraju među idejama koje svaki talas nanese. Napred ili nazad, levo ili desno, Istok ili Zapad? Ili bilo šta, ne samo da se preživi, već da se od toga i živi. Popovićevi junaci su davna verzija preletača, ljudi bez ideja i stida. Film prati te proždrljivce, ekstatične proroke i prethodnike revolucija, uvek spremne na svadju oko ideja koje nemaju, željne da ponize i spremne da poniženje istrpe.“

Pored  Stojanovića, autorsku ekipu „Komunističkog raja“ čine direktor fotografije Pablo Fero Živanović, montažer Zoran Minić, scenograf Nebojša Aleksić, kompozitor Kameron Bojs (Cameron Boyce), kostimografkinja Branislava Leđenac… Goran Todorić je bio zadužen za kolor korekciju, a Irena Vujišić za animaciju.

U filmu „Komunistički raj“ glume: Goran Daničić Žuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blaško, Tatjana Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Vagner, Viktor Akerblom, Duško Radović, Aleksandra Šaljić, Nikola Bulatović, Mirko Jokić, Ervin Kolmančić, Taro Kadooka, Milan Milivojević, Dustin Lambčop, Nemanja Šerer i Kameron Bojs. „Glumci, tumači naših likova, slikaju nas na grupnom portretu na kome svako ispušta svoj krik, lični vrisak nemoći“, objašnjava Stojanović. „Prikazuju nas ostrščene,  preternih emocija i reakcija. Krikom nam prikazuju  dubinu očaja malih, stisnutih među velikima.“

Aleskandar Popović (1929-1996) se proslavio svojim dramama „Ljubinko i Desanka“ ,  „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Mrešćenje šarana“ , „Tamna je noć“…  . Sačuvano je preko pedeset pozorišnih komada, isto toliko radio-drama, dvanaest televizijskih drama, broje epizode TV serija i desetak romana . Prema njegovom tekstovima snimljeni  i igrani filmovi „Snovi, život, smrt Filipa Filipovica“ (1980) Miloša Miše Radivojeviča, „Indijsko ogledalo“ (1985) Zorana Amra i „Tamna je noć“ (1995) Dragana Kresoje.

Miloš Stojanović (1968, Beograd) je glumac, producent i reditelj, . Studirao je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a potom diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1993. je direktor produkcijske kuće SPIF (Studio za pozorište i film. Njegov  dokumentarni film „Šaban“ (2007), u čijem fokusu je legendarni pevač Šaban Bajramović, prikazan je na više od 30 filmskih festivala širom sveta.

Film će na FEST-u imati projekcije 3, 4. i 5. marta 2022. godine.

Đorđe Bajić