U četvrtak, 7. aprila 2022. u Domu omladine Beograda biće upriličeni projekcija i razgovor o filmu „Bekstvo“. Gost Jovane Nikolić je Darko Lungulov, reditelj, scenarista i producent. Program počinje tačno u 20 časova, u sali Amerikana. Ulaz je slobodan.

„Bekstvo“ („Escape“) je okumentarni film u trajnjaju od 50 minuta, nastao 2004. godine u američko-srpskoj produkciji. Scenario, režija, kamera i montaža: Darko Lungulov, muzika: Standing In Lines, dizajn zvuka: Logan Susnick, produkcija: Here and There Productions (SAD) i Kino Kamera (Srbija).

Godine 1999, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, Ljilja i njena dva sina beže iz Beograda da bi potražili utočište u SAD. Tokom naredne četiri godine, reditelj prati ovu samohranu majku, čija je gorčina prema SAD i dalje opipljiva, dok njena dva sina odrastaju i formiraju se u američkom sistemu. Film se uglavnom fokusira na sinove, Vladu (11) i Dušana (8) dok plove komplikovanim vodama „i postaju Amerikanci“. Zatim, u nezamislivom preokretu sudbine, 11. septembra 2001. godine Ljilja se zatekne na 80. spratu jedne od kula bliznakinja, dok njeni sinovi sa strepnjom čekaju da saznaju da li je preživela. Nepune dve godine kasnije, Vlada, sada mladić, pokušava da shvati svet oko sebe, dok počinje rat u Iraku. Pratimo ga kroz njegovu složenu potragu za ličnim i nacionalnim identitetom. Film „Escape“ počeo je kao čisto dokumenovanje svedočanstva dečaka izbeglih pred NATO bombardovanjem, a prerastao je u višegodišnje praćenje njihovog odrastanja u američkom sistemu. Snimljen tokom 5 godina, „Escape“ prodire duboko u globalna pitanja, a ipak ostaje intenzivno lična priča.

Darko Lungulov je završio filmske studije na CCNY, SAD. Za dokumentrani film Escape osvaja nagradu publike na Hamptons IFF 2004 i biva uvršćen u IDFA 2004 Docs For Sale izbor. Nacionalnu premijeru imao je na FEST 2005. Prikazan je na finksoj nacionalnoj televizije YLE1 i na američkom kanalu FreeSpeach TV. Za debitantski igrani film Tamo i ovde na Tribeca festivalu 2009 osvaja nagradu Najbolja njujorška priča, a zatim još 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala i dobija odlične kritike u Holivud Reporteru, Varajetiju i Njujork Tajmsu. Sa istim filmom ulazi u bioskope u SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, i prodaje prava za TV emitovanje u 21 zemlji. FIPRESCI Srbija proglasio je Darka za najboljeg režisera 2009. godine. Spomenik Majklu Džeksonu, njegov drugi igrani film, svetsku premijeru imao je na Karlovim Varima 2014, nakon čega nastavlja uspešan festivalski život na 40 festivala, gde osvaja 8 nagrada, među kojima Eastern European Film Award na Santa Barbara festivalu 2015, i nagradu za najbolji scenario u Monte Karlu. Kao koscenarista sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju Dobra žena, koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016, i između ostalog, osvojio nagrade na Cleveland 2016, FEST 2016, Motovun 2016 (FIPRESCI Nagrada). Tokom 2016. i 2017. godine Darko je režirao 18 epizoda serije Sumnjiva lica. Od 2015. je u produkciji dokumentarnog filma o legendarnoj YU Grupi koji će imati premijeru 2022. godine.

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Moderatorka Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova Pogrebnik, Kavijar Konekšn i Nacionalni park, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.