Nedavno je završeno snimanje novog filma katalonskog reditelja Marka Reče u kome značajne uloge tumače srpski glumci Boris Isaković i Sergej Trifunović. „Divlja ruta“ („Ruta salvatge“) je deveti dugometražni film u Rečovoj filmografiji i njegov prvi triler.

Snimanje filma je trajalo šest nedelja, a  pored Isakovića i Trifunovića, ključne uloge tumače Montse German, Serhi Lopez, Mark Martinez Rodrigez, Marija Martinez, Luis Soler, Rakel Feri i Kemal Rizvanović.  Film „Divlja ruta“ donosi priču o ženi čiji je san da upravlja malim avionom, i koju slučajan susret sa članovima srpske kriminalne grupe „Pink panter“ primorava da se suoči sa sopstvenom prošlošću.

Film „Divlja ruta“ je snimljen u Španiji i nastao je u španskoj produkciji, pod pokroviteljskom produkcijske kuće Parallamps Companyia Cinematogràfica i u njemu se govori katalonski i srpski jezik. Reditelj Reča je scenario napisao zajedno sa Nadin Lamari. Direktorka fotografije je Nurija Roldos, dok film montira Džudit Mirales Ruič. Film je sniman u katalonskimm Pirinejima.

Mark Reča je katalonsko-španski reditelj i scenarista koji je svoj prvi dugometražni film snimio 1991. godine, a među njegovim režijama se izdvajaju ostvarenja „Pau i njegov brat“ i „Prazne ruke“ koja su premijere imale na Filmskom festivalu u Kanu. Reča je jedan od 13 reditelja koji su sarađivali na dokumentarnoj antologiji „Mostovi Sarajeva“, takođe prikazanom u Kanu.

Retrospektiva filmova ovog autora u našoj zemlji planirana je za period između 26. i 30. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

tekst: Đorđe Bajić
foto:  Lucia Faraig, Parallamps Companyia Cinematogràfica