U mestu Gabes u Tunisu, od 6. do 12. maja 2022. godine održano je četvrto izdanje festivala Gabes Cinema Fen, jednog od najznačajnijih festivala alternativnog arapskog filma. Poseticima festivala je  okviru Video art programa predstavljen rad „I am Milica Tomić“ u kome srpska umetnica Milica Tomić preispituje lični i kolektivni identitet izgovarajući svoje ime na 64 jezika.

Gost festivala je bila i srpska glumica Jovana Stević, koja je istakla: „Jedinstven na svetu po tome što na obali mora ima pustinjsku oazu, Gabes, kao jedan od najvećih islamskih gradova na jugoistoku Tunisa, bio je inspiracija nekadašnjim stanovnicima da ulože svoju energiju i sredstva u kulturu. Grad se trenutno suočava sa ekološkim problemima koje je donela industrijalizacija, pa u sardnji sa kulturnim i ekološkim udruženjima u regionu nastoji da stimuliše nove sinergije koje će kroz umetnost preispitati velike izazove koji su mu nametnuti. Hrabar, prijateljski, progresivan, drugačiji, Gabes Cinema Fen nedvosmisleno šalje snažnu poruku o tome koliko je značajno posvetiti mu se, podržati ga i uložiti u projekat izgradnje bioskopa i kulturne scene koja ovim Festivalom već pruža ogroman doprinos gradu, oplemenjujući ga i menjajući svest sugrađna koji pokazuju veliko interesovanje da budu konektovani sa umetnošću kontinuirano.“

Jovana Stević, JSFF, fotograf Danijela Rusimović

„Ovo nije samo filmski festival. Ovo je festival pokretnih slika nastao sa idejom da naglasi link između filmskih stvaralaca i umetnosti u okviru video art forme“, izjavila je Fatma Kilani, odgovorna za Video art sekciju. „Najveći izazov je bio približiti ovaj festival meštanima, da imaju osećaj da je festival njihov. Isto kao i u drugim regijama, u Gabesu se oseća manjak kulturne dinamike“ obajsnila je Fatma Kilani i dodala da je zato veoma značajno uključiti savremenu umetnost i video-art stvaralaštvo i edukovati posetioce ne samo za vreme trajanja festivala, već i kroz druge aktivnosti tokom cele godine, na čemu posebno rade.

Đ. B.