Dan Jugoslovenske kinoteke – 6. jun biće obeležen tradicionalnom dodelom Zlatnih pečata istaknutim filmskim umetnicima, kao i svečanim otvaranjem 24. Festivala nitratnog filma. Najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti ove godine dobili su filmska, televizijska i pozorišna glumica Vera Čukić i direktor fotografije Predrag Pega Popović.

Zlatni pečati biće uručeni na svečanosti 6. juna u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj ulici, dok će narednih dana u Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici) biti priređene retrospektive filmova dvoje laureata. Vera Čukić ostvarila je oko 80 uloga u igranim i televizijskim filmovima, TV dramama i serijama. Na velikom ekranu debitovala je kao veoma mlada u ratnoj drami „Kroz granje nebo“ (1958) Stoleta Jankovića. Ostavila je i niz značajnih uloga u teatru – u  Ateljeu 212 i, potom, kao dugogodišnja prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poznati direktor fotografije Predrag Pega Popović filmom je počeo da se bavi u ranoj mladosti u Kino klubu Beograd. Kameru je studirao na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu, zajedno s grupom kasnije slavnih reditelja, pripadnika takozvane češke škole. Popović je bio prvi diplomirani filmski snimatelj u nekadašnjoj Jugoslaviji. Jedan je od osnivača Katedre za kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je i dekan FDU. U svom stvaralačkom opusu beleži više od 60 igranih, dokumentarnih i televizijskih filmova i serija. Uspešno je sarađivao s nizom značajnih reditelja.

Đ. B.