Konkurs za radionicu dokumentarnog filma „Varan Balkan – Novi Sad 2023“ otvoren je od 10. aprila do 10. maja 2023. godine. Na ovoj intenzivnoj radionici, deset učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake na putu da postanu nezavisni filmski autori. Posle upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža, uz asistenciju profesionalnih montažera, će omogućiti uvid u važan odnos između autora i montažera.

KANDIDATI: Mogu se prijaviti svi kandidati koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentaraca, da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju i poznavanju tehnike snimanja filma. Radni jezici radionice su engleski, francuski i lokalni. Obavezno je poznavanje engleskog jezika. Kandidati moraju biti punoletni i državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije.

MESTO I VREME ODRŽAVANJA RADIONICE: Institut za razvoj publike (Salon u Radničkoj), Radnička 27, 21000 Novi Sad, i Akademija umetnosti u Novom Sadu, Kosovska 33. Radionica će biti održana od 22.5.2023. do 9.07.2023.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA: Selekcija kandidata će biti obavljena u dve faze.

Prva faza je podnošenje pisane prijave u kojoj se nalaze:

  • CV
  • Kratka biografija, slobodna forma, dve strane
  • Tekst dužine jedne strane sa ili bez fotografije na jednu od sledećih tema: Opišite nam neko mesto, Opišite nam neki trenutak iz života, Opišite nam svoj komšiluk
  • Popunjen formular za prijavu – nalazi se ovde: https://domomladine.org/wp-content/uploads/2021/07/Formular-Atelje-Varan-radionica-DOB.docx

Materijal, koji mora biti na engleskom jeziku, se šalje na mejl adresu: varan@domomladine.org sa kompletnim podacima za kontakt.  Nije potrebna disertacija niti propratno pismo.

Druga faza: Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor pre konačnog prijema. Razgovor će se obaviti lično u Beogradu, ili telefonom, ili putem Zoom aplikacije. Razgovor sa kandidatima za finalnu selekciju biće obavljen između 10. i 15. maja 2023. godine.

Radionicu organizuju: Varan Balkan & Ateliers Varan Paris, Institut za razvoj publike Novi Sad i Dom omladine Beograda. Podrška: Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije, Akademija umetnosti u Novom Sadu. Radionica je besplatna: sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta.

Priredio: Đ. B.