Na poziv direktora festivala, gospodina Zhi-heng Chena, Filmski centar Srbije učestvuje na prestižnom Medjunarodnom filmskom festivalu Put Svile (Silk Road Internatonal Film Festival), čije se ovogodišnje peto izdanje održava u gradu Fudžo (Fuzhou), glavnom gradu južnoistočne provincije Fudžijan (Fujian) u Narodnoj Republici Kini, od 8. do 13. oktobra.

Filmski centar Srbije je na ovogodišnjem festivalu predstavljala Marija Ristić.

Osim predstavnika Filmskog centra Srbije na festivalu su učestvovali i predstavnici Gruzije, Turske, Kanade, Južne Afrike, Tunisa, Pakistana, Hrvatske, Malezije i Indije. Delegati iz ovih zemalja učestvovali su na Okruglom stolu o koprodukcijama čiji su domaćini bili Kineska Vlada i visoki kineski filmski zvaničnici.

Imajući u vidu poseban značaj koji zvaničnici državnih kineskih organa daju ovom festivalu Okruglim stolom o koprodukcijama su predsedavali gospodin Xiaotian Miao, predsednik Kineske Filmske Koprodukcione korporacije (China Film Co-Production Corporation), gospodin Ping Jiang, potpredsednik Kineske Filmske Grupe (China Film Group Corporation), najuticajnije državne filmske institucije Narodne Republike Kine, kao i zamenik direktora Biroa za kulturu, radio, film, televiziju, štampu i publicistiku grada Fudžo, gospodin Bingrong Chen.

Gospodin Xiaotian Miao
Gospodin Xiaotian Miao, China Film Co-Production Corporation

Na Okruglom stolu o koprodukcijama delegati su razgovarali o multilateralnoj filmskoj saradnji i otvorili dijalog za iniciranje i razmatranje mogućnosti unapredjenja veza u oblasti filma izmedju zemalja učesnica, kroz uzajamni razvoj filmske industrije koji dopunjuje pokret „Jedan pojas, jedan put“ (One Belt, One Road), razvojnu strategiju koju je predložio kineski predsednik Si Djinping, a koja se fokusira na povezivanje i saradnju Narodne Republike Kine i ostatka Evroazije.

Delegati zemalja učesnica ukratko su predstavili institucije iz kojih dolaze, kao i konkretne korake koje svaka zemlja učesnica može ponuditi za ojačavanje koprodukcione saradnje i distribucije filmova, pogotovo s obzirom na činjenicu da Narodna Republika Kina ima 50.000 bioskopa i jedno od najjačih filmskih tržišta u svetu.

U najstarijem gradskom bioskopu (iz 1916. godine) delegati zemalja učesnica su održali kraće prezentacije o mogućnostima koprodukcija. Osim visokih kineski zvaničnika, učesnika Okruglog stola o koprodukcijama, prezentacijama su prisustvovali i kineski producenti i distributeri. Marija Ristić je predstavila rad Filmskog centra Srbije, sa akcentom na Konkurs za manjinske koprodukcije, kao i Konkurs za originalnu ideju za realizaciju dugometražnog igranog filmskog projekta koji prikazuje vezu izmedju srpskog i kineskog naroda, koji je Filmski centar Srbije raspisao prošle godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja. Poseban akcenat je stavljen na predstavljanje programa filmskih podsticaja koji Srbija nudi, kao i činjenice da je na snazi bezvizni režim izmedju Narodne Republike Kine i Srbije, a koji u mnogome olakšava planiranje i realizaciju snimanja projekata.

Saglasno održanom Okruglom stolu o koprodukcijama delegati zemalja učesnica su potpisali Inicijativu za uspostavljanje Platforme i Saveza Puta svile za razmenu u oblasti filma (Announcement of Establishment of the Silk Road Film Industry Trading Platform and Alliance).

Svečano otvaranje Medjunarodnog filmskog festivala Put Svile u gradu Fudžo (Fuzhou) započeo je poklanjanjem publici delegata koji su učestvovali na Okruglom stolu o koprodukcijama.

Otvaranje festivala se nastavilo koncertom na kome je simfonijski orkestar svirao muzičke teme iz starih filmova kineske, holivudske, sovjetske kinematografije dok su na platnu prikazivani inserti iz tih filmova.

Srbiji je upriličena posebna čast na ceremoniji otvaranja festivala, jer je gospodin Ping Jiang, potpredsednik Kineske Filmske Grupe, održao prigodan govor o neverovatnoj popularnosti u Narodnoj Republici Kini, glumca Velimira Bate Živojinovića i filmova u kojima je glumio. Nakon govora gospodina Ping Jianga simfonijski orkestar odsvirao je teme iz filma „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, dok su se na platnu smenjivali inserti iz ova dva filma, što je propraćeno velikim aplauzom publike.

Više informacija o festivalu na: http://sriff.cn/en/