Kako su javili svi beogradski mediji, u Beogradu je u 81. godini preminuo cenjeni glumac Mihailo Miša Janketić. Janketić, jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, preminuo je 15. maja u Beogradu, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište, u kojem je igrao od početka 1960-ih. Janketić je u bogatoj karijeri odigrao više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u JDP-u, a ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Janketić je rođen 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu, gde je upisao najpre studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine, a u tom periodu ostvario je više od 60 uloga. Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je 1961. u predstavi Ričard III, a poslednju premijeru imao je na 70-godišnjicu JDP-a u predstavi Kralj Betajnove, igrajući Krneca (2018).

Janketić u seriji Žmurke

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, uključujući Dobričin prsten, Oktobarsku nagradu, četiri Sterijine nagrade, nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo… Oktobarska nagrada Beograda dodeljena mu je 1971. godine za ulogu Raskoljinkova u predstavi Zločin i kazna. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212). Dobitnik je i nagrada „Joakim Vujić“, „Milivoje Živanović“, „Raša Plaović“, „Ljubiša Jovanović“, statuete „Ćuran“, Zoranovog brka, nagrade „Branislav Nušić“ za životno delo… Najznačajniju pozorišnu nagradu Dobričin prsten dobio je 2003. godine. Janketić se bavio i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U njegovoj bogatoj filmografiji su San Puriše Đorđevića, Kako su se voleli Romeo i Julija? Jovana Živanovića, Opatica i komesar Gojka Šipovca, Horoskop Bore Draškovića, Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda Žike Mitrovića, Devojka sa Kosmaja Dragovana Jovanovića, Svadba Radomira Šaranovića, Zimovanje u Jakobsfeldu Branka Bauera, Svetozar Marković Eduarda Galića, Kako sam sistematski uništen od idiota Slobodana Šijana, Početni udarac Darka Bajića, Seks – partijski neprijatelj br.1. Dušana Saboa, Peti leptir Milorada Milinkovića… Igrao je i u TV dramama i u serijama: Dimitrije TucovićOtpisaniSalaš u Malom RituNepokoreni gradSivi domVuk KaradžićBolji životZaboravljeniSrećni ljudiPorodično blagoUbice mog oca… Poslednju ulogu na malim ekranima je ostvario u seriji Žmurke Miloša Miše Radivojevića, čije je premijerno emitovanje na RTS-u završeno upravo ovih dana.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Fotografija u pročelju teksta – izvor: Promo/JDP

Zoran Janković